önskeinlägg om stallsbygge

Jag tar det rikitit från början hur stallet blev planerat. Före jag träffade Petri bodde jag i Sverige och jobbade i flera stora fina stall, plus att jag privat sen ännu red andras hästar som stod i olika små stall. Så jag har sett en hel massa stall!! och när man jobbar med hästar lär man sig vad som är bra och vad som inte funkar o.s.v.
Några år senare flyttade jag tillbaka till Finland och jag köpte egen häst (Splinter). Då föreslog Petri att vi skulle börja bygga hus och stall på hans mammas ställe. Jag visste genast hur jag ville ha stallet.  Jag ville ha vita väggar och röda tegel!!. hela tegel boxar fanns det mycket av i Sverige (skåne) men jag ville bara ha det som dekoration. Jag har fått alla ider till stallet från andra stall, men det finns inget som ser ut just såhär utan jag har plockat ihop lite härifrån och därifrån.. Sen är det ju klart att skulle man vara miljonär skulle det se lite annorlunda ut men som en vanlig dödlig så måst man ju tänka realistiskt. Meningen var ju inte att bli ruinerad för att få ett stall. Men hur som helst så att få ner det till pappers och förklara åt våra pappor som skulle bygga stallet hur jag skulle ha det var inte sen så lätt, lite fick jag ändra och allt blev inte som planerat men jag är endå jätte nöjd med resultatet.
Jag visste hur stallet skulle se ut innifrån men inte utifrån, så själva byggnaden blev en överraskning åt mig, det blev mycket större utifrån sett än vad jag trodde och det ser ju inte rikiti ut som ett stall 🙂 mera som ett bostadshus 🙂 Många trodde när vi byggde att det var vårt hus vi byggde.

Det blev 5 st boxar, plus en liten sadelkammare och tvätt spilta. Det var bara tänkt att jag skulle ha mina hästar 2-3 st och kanske nån annans häst i dom 2 sista boxarna. Det var planerat att jag skulle ha små balar av hö så det lagades en vind som var rymlig och det skulle lagas en lucka i taket som höet kastades ner igenom. Där var första ändringen, det blev inga småbalar utan stora runda balar. Så luckan i taket finns inte och det är dålit med plats för stora balen…men den ryms!!
Andra saken som inte blev som det var planerat var ”skitdalen”. Det gjordes dörrar ut rakt från stallet så det skulle vara lätt att tömma skiten och man skulle inte behöva gå ut alls. Där är nu mitt spån förråd och skiten är på en flaka som töms med lastbil. Det har funkat riktit bra, nu har jag nära till spånet istället och det e stort utrymme så det ryms mycket spån in dit. Det som inte är alla gånger är så bra är att skiten fryser fast i flaket när det är länge kallt och lossnar inte när den töms. Så ibland har den kommit tillbaka halv tom/full. Det kostar ju att tömma den varje gång så det är inge vidare.

Spån förrådet som borde vara skitdalen. Just nu är det nästan tomt men när det är fyllt så ryms det spån för hela vintern

Taket är genomskinligt så det hämtar massor av ljus!

Skulle det blivit skitdal som planerat skulle det har fungerat som värme till stallet samtidigt, men det har efteråt visat att det inte behövs, 5 hästar räcker för att hålla stallet med plusgrader hela vintern. Det är väl isolerat med tjocka väggar!!

Om det hade hållits till det här skulle allt vara super, men det gjorde det ju inte, utan det byggdes en ute box …och sen kom det ännu 3 st uteboxar till och så hade jag plötsligt plats för mycket mera hästar än det nånsin var planerat.
Det resultera ju i det att sadelkammaren blev plötsligt lite liten och det måste byggas mera hagor och ja mera av allt! framförallt mera jobb!!

Sadelrummet

6 st hängare var det planerat för
Nu senare har dessa 3 kommit till i takt med mera hästar

Som tur byggdes det vid ett skede (minns int när) ett rum uppe på vinden som funkar som ett förvaringsrum för stallsaker och en wc! Så det fanns alla bekvämligheter som behövs för att kunna ha andras hästar inhyrda här. Man måste kunna erbjuda kunderna nåt, annors kan man inte ta betalt heller.

Stallet är alltså byggt från grund och botten av Petris pappa, min pappa och vi själva.
Sami, (petris bror) har grävt grunden med vår egen grävmaskin, som köptes vid ett tidigt skede av byggandet. Alla vägar och hagor har vi själv lagat/slagit upp och uteboxarna är åxå hemgjorda. Dom kommer nog att rivas i nått skede och lagas om men inte just nu, det byggdes helt och hållet av trä och det funkar inte!!! fölen och unghästarna äter ordagrant upp det! Men det är ingen ide att laga om dom nu då det kommer mera och mera föl hela tiden 🙂
Jag tycker det är jätte mysigt med ute boxar men för våra väder förhållanden är dom nog inte riktit så lyckade. Eller så länge du har ett stall på sidan om så går det men att ha bara ute boxar är inte att rekommendera.

Då skall jag gå lite nogrannare inn på hur själva stallet ser ut. Boxarna är öppna och ljusa med fönster och vatten kopp  i varje box, det finns bara galler ovanför dörren, vilket var hela iden med stallet, jag ville inte ha dom vanliga galler boxarna. Många säger att hur kan du ha hingstar i boxar utan galler? Men jag säger som de sa i Sverige, varför sku det inte gå, det är bara en vane sak för hingstarna. Mina pojkar har alltid bara stått i såna här boxar och inte kommer man ju ut från sin box int !?( Det har dessutom stått 2 andra hingstar i mitt stall och inte var det heller några problem.)

Boxväggarna är av tegel och rappade utanpå. Överst har jag målat väggarna med vit kalk färg som går att tvätta och måla om varje år. Vilket jag åxå gör för att undvika att bobborna trivs i stallet. Nackdelen med vitt i stallet vet väl alla vad det är men fördelarna är så många fler så det vinner!
Det blir hemtrevligare och ljusare i hela stallet och det att du ser skiten är även bra för då vet du var du skall tvätta! på mörka väggar syns det inte lika bra och du får det inte rent då heller.

En annan viktig grej när du bygger stall är belysningen, det skall vara bra ljus så du ser att städa boxarna. Därför gjorde vi så att vi laga ett ljusrör ovanför varje box. Det här går endast om du har högt till tak så hästen inte når lamporna. Sen har jag ännu lysrör ovanför vattenspiltan plus i stallgången flera st. Box lamporna tänds skillt från dom i gången för att spara på energi. Boxlamporna lyser bara då man städar boxarna. I mitten av stallet finns det även en nattlampa som lyser väldigt svagt. Detta för att inte blända hästarna på morgonen (mörka periorder) när du kommer och slår på lamporna och dom stått hela natten i mörker.

I vatten boxen har jag kakel på väggarna. Vita även där för att se smutsen och kunna tvätta bort det. Och för att det är fint och behändigt att sköta. Jag vill här ta upp hur viktit det är att tvätta stallet nu och då, helst varje sommar och att skrubba matkopparna o.s.v. Speciellt i stall som det kommer och går hästar.

Undvik att ha en massa onödiga saker i stallet som ligger och samlar damm. Det skall vara tomma ytor så är det lätt att sopa och hålla rent. Att få så mycket som möjligt upp hängt på väggarna gör att det är lätt att sopa golvet. Ju mera saker det står på golvet ju mera skrymslen blir det. Sen kan det bara var bra att låta ett spindelnät hänga i taket här och där. Spindlarna håller små kräken borta!

Inga täcken på boxdörrarna el boxväggarna, allt påsidan om borta från stallgången.

Dom som haft häst i stallet mitt vet att jag är riktit noga med att hålla stallet rent och att man städar efter sig!! Själv har jag blivit skolad som en militär blir när det gäller stallshållning. Jag har haft spöet i nacken när jag började jobba med hästar och det är jag evigt tacksam för! Jag har lärt mig av dom bästa och det sitter i, vare sig jag vill det eller inte. Nu går det inte att ändra på mig mera och den dagen jag inte klarar av att sköta stallet som jag vill att det skall vara så kommer jag sluta! 🙂

Det blev långt inlägg och det kan vara jag lämnat bort något viktit! men om det är något som nån vill veta mera om/noggrannare så är det bara att fråga nu när jag är igång! Svårt att berätta när jag inte vet exakt viken info nån söker 🙂 Nästa inlägg blir om ridplanen. Fast det blir inte lika långt!

Annonser

4 reaktioner på ”önskeinlägg om stallsbygge

  1. Bra inlägg!
    Har ju själv aldrig haft nån större erfarenhet av stall, men bara av att ha varit i ditt stall (och haft piskan på ryggen 🙂 så har jag också börjat tycka att renligheten är grymt viktig! Dessutom är det trevligt när det är rent, för då luktar man inte själv när man kommer därifrån, vilket man gör när man varit i många andra stall…

    Gilla

  2. Trevlig läsning! Du har så fint stall o en sund hästhållning, rent o snyggt skall det vara! Skulle trivas som kund hos dig! / jessi

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s