1.1.2013- 31.12.3013

JANUARI

Vi var på vår årliga vinter resa, den här gången till USA, vi flög först till New York, därifrån vidare till Los Angeles, bilade till Las Vegas. Och tills sist flög vi till Miami, Florida där vi körde runt till flera platser. Med oss hade vi Linda och Datte. Monica skötte hästarna och syster Linda hjälpte henne så gott hon kunde! Eftersom vår resa var halva Januari så minns jag inget annat av den här månaden, det var lixom höjpunkten!
Storstaden NewYork

Empire state

besökte såklart platsen där twin tornen stått

L.A stranden där Baywatch spelades in

Santa Monica

Besökte ”Titanic”

pausade

Linda, Petri och Heidi

åkte runt i Beverly Hills och dräglade över alla fina husen

Fick känna på highway parking

Besökte galoppbanan Santa Anita

stjärnornas stjärna!
rodeo drive gatan som ”pretty woman” shoppade loss på.:)

Körde genom öde mark för att komma till Las Vegas

Las Vegas framför oss

Det berömda Bellagio

Å så klart spel hallar
Fort Lauderdale, Miami. lyx och mera lyx

vardagsbilar i Miami

en tom Miami Beach

Så körde vi även ner till  Key West
Det här var en resa man inte blev direkt utvilad på, det fanns så mycket att se och tiden var knapp så det var fullt ös hela tiden. Men väl värt det!

FEBRUARI

Vi hann vara hemma 2 veckor och så var det dags för oss att åka på en kryssning med nya Viking Grace. Jag fyllde 30 år och valde att inte ställa till med nån fest som det först var tänkt utan smet iväg på kryssning och tillilka fick kolla in det nya fartyget.
Maarit Raiskio red Kazanova och var mycket positivt inställd till honom som dressyrhäst

Pampas fyllde 9 år
på bilden är han ännu bara 3 år

MARS

I Mars hände inget spännande, Vilna flyttade bort från stallet, jag jobbade i andra stall som tusan och väntade på våren som aldrig ville komma..
Å så hade Nova födelsedag den 31.3
här 2 år gammal

APRIL

Den 4.4 öppnade Linda DINODINA butiken i Ekenäs. Jag var på jobb den dagen och kunde inte delta i öppningen 😦

Senare denna månad flyttade Jojo till stallet
SG Barbiq
Å så var det månaden då Spinki hade beräknad fölning. Hon var stor som ett hus och snön envisades att hållas kvar, kallt var det på nätterna åxå. Hann bli riktit nervös vid flera skeden. Det kom inget föl i April, hon gick över tiden och jag minns att jag fick promenera med henne dagligen för att hon hade så ont i juvren.

MAJ

Den 2.5 klockan 11 på kvällen kom Splinters Kazstella till världen! All snö hade hunnit smälta bort men det var fortfarande ganska kallt på nätterna. 

Första dagen ute

Helgen efter att Spinki fölat hade jag tävlingar med Pampas. Vi hoppade en 80/90 bana. Första tävlingen för året och vi hamnade hoppa vatten mattan med vatten i! Minns att jag var lite små stressad över det eftersom vi aldrig hoppat mattan med vatten i tidigare. Pampas skötte sig som alltid och vi hoppa noll bana.

Den 9.5 ordnade jag och Ida, V-NR Match Show på Broby. Jojo deltog i häst klassen och vann den. Hon gick vidare till Best In Show och vann även den!

Två dagar senare var det hopp tävling i Billnäs. Jag och Pampas hoppade först en 90 cm klass som uppvärmning och sedan 100cm. Minns att jag tyckte att Pampas var som en helt ny häst, han drog mot hindren så att jag inte visste hur jag skulle rida honom 🙂 Vi fick 4 fel i vardera klassen men for hem med ett jävla självförtroende.

2 veckor för tidigt, den 17.5 fölade Ellu ett litet litet svart sto föl. Splinters Kazelgia var så liten att hon bara sov och jag var orolig att hon inte fick i sig tillräkligt med mjölk. Ellu som hade problem med det ena och andra före fölningen var så stolt över sitt föl, vi var alla så glada att Ellu fick sitt sista föl! Och att det blev en helt perfekt liten flicka var pricken på i.

Sakta men säkert blev Elli starkare, tuff har hon varit från första början, bara några dagar gammal fick hon bekanta sig med syrran sin och vänja sig med gräset

Som sista projekt den månaden var att få Jojo betäckt med Pampas. Jojo var mycket villig och Pampas betäckte henne 3 gånger förrän hon var nöjd 🙂
Den sista Maj fick hästarna gå ut på betet. Även små flickorna som var 1 månad respektive 2 veckor gamla.

JUNI

Den första Juni köpte jag La Karadhras ox. Som jag bytte smeknamn på till Lalle! Det kom helt från det blå, ett helt oplanerat köp..
En häst som haft otur i livet och varit lite bortglömd och ohanterad. Han fick genast mask medel och fick några dagar senare gå ut på betet med dom andra hingstarna.
Dagen efter åkte jag iväg med Nova till stranden och blev oplanerat filmstjärnor. Vi fick vara med i Susann Sonntags musikvideo 🙂
Låten heter so so so sommar och finns att se på you tube!

Helgen efter det kom det ett ponni sto som Nova skulle betäcka, det lyckades inte då stoet inte var tillräklit brunstig så ponnin blev här på bete i väntan på nästa brunst..
Samma helg hade jag igen tävling med Pampas. Den här gången i Broby och 100 cm. Den här gången vann vi vår klass och Pampas hoppade bättre än nånsin.

Dom fina bilderna har Malin Lahtivuori fotat

 Så är vi framme vid midsommaren med strålande fint väder, planerat åka ut till skären och åka båt och allt sånt som hör sommaren till. Men först skall ju ponnin förståss betäckas igen. Alltid väljer dom sina brunster på opassande tider. Den här gången lyckades det dock jätte bra och ponnin blev dräktig!

På midsommardagen fick jag ett meddelande att Pampas igen blivit pappa till ett hingstföl!

Khaboom

På Måndagen och Tisdagen efter midsommaren skulle jag och Pampas på Piia Pantsus träning. Det var stekande heta dagar och mycket svettit för både häst och ryttare.
Minns inte så mycket annat än att vi fick hoppa en stor stock som vi aldrig tidigare haft möjlighet att prova på. Den såg lite äcklig ut men Pampas hoppade den förde utan att tveka!

2 dagar efter mina träningar skulle Lalle kastreras, var skit nervös och ville inte se på till en början. Jag har hört att maginälvorna kan falla ut under ingreppet och var såklart säker på att det skulle hända min häst.
Tur hände inte det, allt gick bra enda tills några timmar efter operationen då han svällde upp som en boll där under till. I 2 veckor körde jag av och ann till Klarvik stallet och tvättade och gick med honom. Sen fick han gå ut på bete tillbaka.

JULI

Deli med sitt föl fick gå ut på bete tillsammans med Spinki, Stella, Ellu och Elli

Jag hoppade min första 1.10 cm bana med Pampas i ösregn!. I den annars så perfekta sommaren med inget regn alls 🙂 Men skit i det, Pampas var lika ivrig förde, han hatar vanligtvis regnet när man rider men då störde det honom inte märkbart.

Så hade jag med Nova en 3 dagars hopp kurs med Sanna Koski, Nova som varit lite besvärlig hela sommaren skötte sig utmärkt hela tiden vi var där, Nova övernattade första gången nånsin borta hemifrån! Sanna tyckte om Nova och förstod mig på alla sätt. Hon är den första som tagit hänsyn till att man rider en hingst och sa att det är inte bara jag som skall behöva passa mig utan alla skall hjälpas åt då det är en hingst på plan!
I ”slutprovet” fick vi bra poäng och for hem mycket nöjda!

Stella och Elli löshoppades för första gången med mammorna som lärare

Stella & Spinki

Ellu & Elli

Obligatoriska Sea Horse Week, jobb, Karis natten och Rihanna konsert allt på samma vecka / helg.
Ingen av mina hästar var med i SHW detta år. tyvärr, Pampas skulle bra ha kunnat startat men hade ingen ryttare till honom 😦
Slutet att Juli jobbade jag som en tok, skötte ett annat stall så gott som helt själv plus att jag gjorde turer i ännu ett annat stall. Nova hade jag med mig till jobbet en par gånger för träningens skull!

AUGUSTI

Började Augusti med POKER RUN i Hangö, det bästa happening som finns på sommaren här i Finland!(om det är bra väder). Det är en enda stor FEST!!!

Den 6.8 flyttade Lalle hem och Torres (Pampas avkomma) kom på bete som sällskap.

Nästa dag hade Nova sin första tävling det här året. Vi starta en 80 cm klass för att kolla läget lite, då han kan vara mycket ostabil. Den här gången var en bra dag och Nova hoppade noll bana. Vi skulle lika bra kunnat hoppa en 1.10 klass. Men när man aldrig vet med den där Nova!

Senare denna månad var det stallstädning, projekt hinder förrådet blev klart! å även våra sten pelare vid infarten!

Stella överraskade alla när hon visade hur fint hon kan hoppa!

närbild
Även Lalle och Torres löshoppades för första gången i deras liv! Torres gjorde det jätte fint medan Lalle inte var lika ivrig på ide´n.

För att njuta av det sista dagarna av sommar månaden stack jag och Petri iväg till Nådendal spa. Och när vi kom hem körde vi raka vägen till kräftskivan i Ekenäs!

SEPTEMBER

Helgen efter kräftskivan i Ekenäs hade vi här hemma en till kräftskiva/ grillkväll för ett gäng hästmänskor! Det var så roligt att det måste göras om 🙂
Hela vecka 37 stod jag i systers butik så att hon kunde åka iväg på söder resa! På helgen var det ”hevoset stadikalla” och jag var där båda dagarna!
Torres å dom andra sommar hästarna åkte hem och Lalle fick flytta in med stona i deras hage! Några dagar senare flyttade åxå stona med föl till stora betes hagen med alla andra.

Å så kom dagen då Spinki och Stella skulle skiljas åt, Spinki var såld och skulle flytta tills sitt nya hem.
Det gick jätte bra att skilja dom åt och Ellu adopterade Stella.
22.9 åkte jag och Petri iväg till Frankrike, Nizza. Petri fyllde 30 år 2 dagar senare och det firade vi med att göra en 5 dagars resa!

Vi besökte åxå Monaco en dag!
När vi kom hem var det dags att ta bort hästarna från betet, Deli och Drama skulle flytta och alla andra kom in till nätterna. Samma helg hade jag tävlingar i Billnäs med Nova. Det gick käpp rakt åt helvete milt sagt!

OKTOBER

Började oktober med tävlingar med Nova igen. 90 cm den här gången. Det här var åxå han sista hopptävlingar som hingst. Han hoppade duktit och betedde sig fint på tävlings platsen.

Efter tävlingarna började jag på skoj rida dressyr och märkte att det inte var så pjåkit..Mina hästar passar iallafall som dressyr hästar tyckte dom flesta 🙂

Maria och Pampas

Å så tränade hela stallet aktivt på Tyras hopp och bom övningar! Det var en månad med bra väder och mycket inspiration.

Cassu och Pippi

Monica och Ellu

Heidi och Nova

Lalles inridning/skolning tog fart med longering, promenader, löshoppning och vänjande med det ena och andra som hör vardagen till. Han började gå upp i vikt och lugna ner sig genast då han kom in från betet.

rund och fin

I slutet av månaden var vi med Ellu och Pampas till galopp banan. Så länge Ellu bott här har hon aldrig åkt transport, vi hade aldrig lastat henne men det visa sig ju inte vara några problem. Även om det var väntat att det skulle vara det.

Å så var det sista helgen i Oktober min och pojkarnas första dressyr tävling någonsin! Vi red K.N Special och jag vann med Pampas och kom tredje med Nova. Vilken super start på dressyr banan.

NOVEMBER

Hästarna Obi och Carisma flyttade in, och dagen efter hade jag och Nova hopp träningar med Sanna Koski. Första Lördagen den här månaden var jag och Petri i Tallin på julfest. Linda skötte stallet åt mig denna dag. På Söndagen igen var det träningar med Sanna! Nova var ganska svår igen minns jag och tankarna kring kastrering växte.
Minns inte exakta dagen då jag satt mig upp på Lalle första gången men nåttag i mitten av November var det iallafall. Å det gick fint fint, han skötte sig exemplariskt!
Den 13.11 blev Nova valack. Jag hade tagit mod till mig det som jag funderat länge på! Det blev en 2 veckor lång periord med tvättande och promenerande flera gånger om dagen.
Helgen efter Novas kastrering hade Petri och jag en 30 +30 års fest att fara till och Maria skötte stallet den helgen.
Det var en rolig fest med mycket minnen från den gamla goda tiden 🙂 Temat var Miami vice 
det bjöds såklart på kaka..en lite speciell sådan

knatteligan 🙂
Efter det här så känns det som jag bara jobbat och jobbat och haft lite för mycket att göra. December månad är inte ens värt att minnas, då den bara innehållit jobb och oväder. Tror faktist jag lämnar December onämnt så kanske jag glömmer den månaden snabbt 🙂
Nu väntar jag på Januari och nya tag.
Annonser

3 reaktioner på ”1.1.2013- 31.12.3013

  1. Jag brukar tycka de där årssumena är jätte tråkiga men tummen upp till dig! Du ha lyckats få ihop ett jätte intressant inlägg 🙂 Kiva år du har haft! 🙂 -Hanna

    Gilla

  2. Jeee, gillade inlägget massvis! Alltid så kul att kolla tillbaka på allt som hänt.
    …och Stellas otroliga hoppförmåga, hade inte kollat den bilden på länge!
    //Maria L-A

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s