Blåsig Tisdag

Började morgonen med att fara ut i terrängen med Lalle. Monica var på väg med Ellu då så jag hakade på. Det gick väl sådär. Det började ju såklart att blåsa på förmiddagen vilket är jätte bra väder att rida ut i och speciellt med en ung häst. Nu var han inte å reagerade så mycket på vinden men han var över högt och lågt iallafall. På en skogsväg som vi skulle galoppera på hoppa han till vänster hela tiden ut på en åker så jag fick stanna in för att visa vägen åt honom. Sen när jag bromsade började han bocka. Inga farliga bockar men onödiga. På ett ställe var det så halt att han hölls knappt på fötter. Hemvägen var väl bäst, då galopperade han fint och travade i en bra takt. Är inte helt nöjd med sadeln på honom nu heller, måst fundera om där lite.

På tal om sadel så var det lite skratt retande, Monica fick en sadel på prov åt Ellu som skulle passa hästar med hög manke. Enligt säljaren hade den hästen den varit på JÄTTE hög manke..aha sa vi med Monica när vi såg sadeln. Vi behövde inte ens testa den för att veta att den inte passar Ellu. Konstigt hur man kan se olika på hur en häst har hög manke el inte. T.o.m min nyaste Stubben har mera plats för manke! SUCK!!

Sen fick jag börja reparera Pampas hage, vet inte vad han gjort men mittersta bandet var helt borta på en sida. Jag red honom som hastigast före jag sen måste sticka iväg till lagret och söka hem foder. Måste fylla förrådet nu före jag åker iväg! och så måste kunderna få sin mat åxå såklart.

Nova har så dåliga skor el hockar rättare sagt så honom kan jag inte rida, han går väldigt dåligt, och han kändes nästan oren igår. Jag var bara ut och skrittade runt åkern med honom. Imorgon kommer Sören å fixar det problemet som tur!

Har en sån fruktansvärd huvudvärk så nu avslutar jag här, huvudet fungerar inte riktit och vet inte vad jag skall skriva…en varm dusch och så är det sängen.

lilla familjen

Annonser

14 reaktioner på ”Blåsig Tisdag

 1. 10 poäng till dej maria för att du allti lyckas få mej trött i ögonen av att läsa dina ”noveller” 😀 också heidis kommentar 18:08 va ganska intressant… 😉 ja vet nu int hu jag hamna här, men intressanta kommentarer! 😉 //I.S

  Gilla

 2. Jag igen 🙂

  Jag fick den känslan av att kommentaren var att ”se ner” på smeden ifråga med din kommentar Channa. Kan vara du inte menaden den så, men den känslan fick jag tyvärr.
  Men OM du inte menade nåt illa så varför då göra ett nummer av att han skoddes med bakskor fram? Smeden ifråga ansåg att det behövdes just då antar jag. Inte tog han ju i alla fall väl nån skada av det 🙂

  Om vi tar Jojo som exempel nu då igen för att jag hellst pratar om henne för att undvika ”prat bakom ryggen” så är hon från föl skött av samma smed (och hans son) ända sedan hon var föl. Smed böt jag nu hos Heidi. Jojo har fina hovar, starka hovar. Inte skulle smeden nu heller satt bakskor fram om inte sidokapporna hade lämnat fula märken in i hoven på båda sidorna och på båda framhovarna. Vad om samma hände med Uffe då som smeden valde att göra samma beslut för honom?! Jag vet inte, bara tänkte att kanske det vart så. Knappast kommer Jojo ha så här heller hela tiden. Å fast hästen har fina starka hovar så är det ju ingen panik att göra så här 🙂

  Tycker vi skall lita på våra smeders val så länge våra hästar är bra skodda, inte har ont, rör sej normalt och då hoven växer normalt. Tänkte glömma en viktig sak, behandlar hästen rätt under skoningen, det är SUPER viktigt. De kan nog sin sak bättre än vi hästägare/ryttare skulle jag våga säga :))
  Jag är ju alltid med när Jojo skos. Jag frågar ALLT jag funderat på, är jätte intresserad av allt som rör henne. Om jag nån gång ej kommer kunna vara med så är nog Heidi och funderar jag på nåt så sköter Heidi frågande och säger smeden att det är nåt konstigt med Jojo så tar nog Heidi reda på vad han menar.
  Man lär av att fråga :))

  Sen ännu till så är jag INTE yrkesmänniska inom hästväg. Jag kommenterar heller inte mycket. Men om jag liksom känner att ”det här vet jag” så då kommenterar jag nog. Sen är det ju fritt för alla att säga sin åsikt. Näsvis är onödigt att vara, menar inte att nån speciell är det heller, utan kommentarerna kan ligga på ”vuxen nivå” 🙂

  Vilken j**la novell det blev nu igen. Det får vara förlåtet, med andra ord så när jag skriver så skriver jag långt *lite ironi* !!

  Nu ut i kylan med nakenhundarna som är gjorda för helt andra länder än Finland just nu!

  Tjingeling vänner och främlingar 🙂
  /Maria L-A

  Gilla

 3. jo du kan det med att få folk uppretade! 🙂 kan ju ligga någo bakom det. inte har det varit tal heller att det sku vari nån fel på hans hovar, inte e det fel på han för att man skor med bakskor. Men som du sa det e gammalt och det e ju ingen ide att säga nåt åt dig om det för ni har ju allti rätt så vi lämnar det som du sa! En dum kommentar var det bara från min sida sett! /Heidi

  Gilla

 4. Måste ännu svara till er alla som kommenterat min kommenta att till saken hör att Uffe har helt normala framhovar o har alltid skotts normalt och jag e inte smed nej men varför i hela höga var det nödvändigt att just då han stod hos H så skoddes han på det sättet ??? Han har aldrig haft någo problem med vare sej skor eller hovar men som jag sa så e gammalt varit o farit men kul var det att sätta lite sprätt på folk 🙂 o som sagt så e alla smeder olika o har aldrig talat illa om någon smeds arbete, har oxo märkt att många som int e yrkesmänskor ( gäller annat än skoning ) alltid har nåt att anmärka på ……. over and out…. PS. Maria L-A jag smutskastade inte nån , det var en simpel fråga med en blinksmiley 🙂

  Gilla

 5. Verkar väldigt duktig dendä Sören! 🙂 jag har också varit med om att man lägger bakskor fram, had nämligen på viiivi i tiderna pga att dom hölldes bättre där, men sen bestämde ja mej för att lämna skorna helt å hållet å de visade sej att vara rätt alternativ för oss. 🙂 //I.S

  Gilla

 6. Om man inte är smed tycker jag att man kan lämna sånadär onödiga kommentarer, oberoende hur gläs man är.
  Men till saken, jag har en pad man ska lägga under sadeln när msn provar sadel till hästen, för att se om den klämmer på 🙂 en röd med gel, som funkar helt perfekr och vari till stor hjälp åt mig om det intresserar kan du få låna den? – ida

  Gilla

 7. Jo Sören är duktig, inget snack om det. Han är ”känd” för att få även dom svåraste hästarna skodda! Å anlitad av många som har special skodda hästar.

  Så lärde sig nån kanske sig något nytt av dessa kommentarer :). Var inte meningen från min sida heller att svara elakt utan trodde alla visste att man kan sko en häst så. å därför svarade jag att är det ett skämt!? Å Maria, Uffe har varit en inhyrd häst här i stallet. / Heidi

  Gilla

 8. Jag har för det första ingen aning vem personerna är som kommenterat ovan, så inget är personligt,

  Man skor hästen med skor som passar dens hov. Man formar INTE hoven efter skon, som vissa tror. Det finns absolut inget som säger att man inte kan använda en baksko fram om hoven behöver det just vid denna skoning, eller även varje gång om det så krävs. Jojo fick idag bakskor både fram och bak. Hon var förra gången skodd så trångt fram (med framskor) att sidokapporna tryckt in i hoven på henne. Inget jag märkt förrän skorna togs bort. Inget hon heller ömmat av. Nu för att få sidorna att bli hela och fina igen och hoven normal så gjordes detta smarta beslut.
  Det är ju inget konstigt eller ovanligt med detta så varför börja smutskasta en mycket duktig smed på en blogg?! Barnsligt och även jäkla dumt. Visst alla är vi olika och det finns människor som bara MÅSTE få kommentera även om kommentaren låter hur ”sjuk” som helst.
  Tur så finns det även smeder så vi alla kan välja vilken som vi tycker är det bästa för våra hästar. Kan även kommentera att det var första gången Sören skodde Jojo runt om och jag är otroligt nöjd med hans jobb. Hon var lugn utan minsta stress. Hennes hovar/skor ser ut som dom ska och ännu till så berättade han varför han ansåg detta var bäst för henne just denna gång.

  Jojo har haft strålröta MÅNGA år. Innan hon kom till mej redan. Jag har alltid frågat den smeden jag hade innan, efter varje skoning, att är allt bra med henne hovar osv och alltid fått samma svar att allt är bra. Jag har misstänkt att allt int är det pga lukten. Det första Sören sa fööra gången han skodde henne (då bara bak som sagt) var att hon har strålröta som funnits mycket länge. Jag visste att det är stor risk att den kan vara kronisk men han gav mej skötselråd och jag har följt dom perfekt och idag kunde han glatt berätta att strålrötan börjat växa ut redan.

  Nå det här blev en lång kommentar men kände för att skriva detta så tog mej rätten till det :))) Tyckte det var så tråkigt att läsa att det finns folk som tänker att detta måse vara fel, istället för att se det lite längre fram och tänka att just detta val troligtvis var/är bäst för hästen.

  Hoppas flera smeder skulle ta sej den tid Sören gör för att verkligen se vad som är bäst för hoven och inte bara gång på gång av vana slå på likadanna skor fast hoven inte alls mår bra av det.

  Som jag sa, inget personligt eftersom jag har absolut ingen aning vem som skrivit kommentarerna, vet inte ens vem hästen Uffe är 🙂

  //Maria L-A

  Gilla

 9. jo men då kan jag berätta åt dig att smedarna sätter många gånger så för dom hålls bättre på hoven el av nån annan orsak. Det är inget fel med att göra så. Har sett det MÅNGA gånger av många olika smedar!. å minns jag nu inte helt fel så frågade jag sören en gång vad skillnaden var å fick nog ett svar som förklarar det. Dessutom tror jag att senast idag fick Jojo bakvänt skorna för att hon har varit skodd för trångt! Eller hur var det Maria?

  Gilla

 10. Tänkt bara för när Uffe kom tillbaks till oss efter ylläpitojuttun så hade han bakskor fram…….även jag ser skillnaden 🙂 men gammalt e farit o varit …kunde int bara låta bli att kommentera gles i truten som jag e 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s