Söndag och Idag

Måst börja att säga att det var ganska roligt att svara på frågorna. Det var bra så man fick tänka till lite på sånt man inte annars funderar på! Synd att det var så få som gav mig frågor. TACK till er som har fantasi!

SÖNDAG

På Söndagen var jag helt dööööd efter mitt arbets pass natten mellan Lörd och Sönd. Jag hade så ont i fötterna på Söndag morgon när jag steg upp som en zombie för att mata hästarna. Det var knappt så jag kunde gå! Mådde som jag festat hela natten.

Det regnade ju så jag låg inne på soffan resten av dagen tills det var dags att fara iväg på långritten vi planerat med Linda! Vi visste att det skulle bli bättre väder till kvällen så vi väntade på flit till sent innan vi begav oss. Linda på Pampas och jag med Nova. Nova var en skit hela vägen. Han drog från början till slut av den 2 timmar långa ritten! Roligt att ringa Cajus och säga att din plan funka nästan! Va är nästa plan?! Nej men visst har han ju blivit bättre, det var nog bara en sån dag igår. I stora hela har han ju lugnat sig!

Vi red nästan samma väg som senast bara att aningen längre väg och med lite mera tempo! Det är inte sant så det finns mycket fina vägar runt om oss.

Bilden under har Linda tagit i smyg när jag måste hoppa ner för att pissa 🙂 Jag som är expert på att hålla mig i vanliga fall, men nu bara måste jag…

Bild

 

Bild

Vi var tillbaka först vid halv 8 tiden så det blev att fixa kvälls stallet genast! Linda hjälpte till så det gick fort! Sen var det sängen nästan genast efteråt, Stålle var tidigaste i säng idag, han hade säkert sovit dåligt natten före när jag inte var hemma! Så han var nog trött! Han är mycket känslig min lilla! 

Bild

 

Om en katt kan le så gör nog Poppis det på bilden ovan 🙂  Så goooer!

 

 

Bild

 

Själv fick jag hel kropps massage som jag får varje Söndag kväll! Det har blivit en bra vana 🙂 Klagar inte, men just den här söndagen gjorde det extra gott!

 

MÅNDAG

Idag löshoppade vi Stella, Elli, Lalle, Nova och Jojo fick springa över bommar! Måste passa på idag efter regnet, då är alltid plan i bästa skick! Stella gjorde det riktit fint! Hon kan verkligen det här! Fotona som är tagna idag är inte dom bästa då Maria (som fotat) hade en häst att hålla reda på tillika. Jag ville inte att Elli och Stella skulle vara lösa samtidigt utan vi tog dom en och en. Det blir bara en massa härjas om dom båda är lösa samtidigt. 

BildBildBild

Både åt Stella och Elli höjde vi till 80 cm. Elli bara rusade dom 5 första gångerna men sen började hon åxå hoppa riktit fint! Det bästa med dom båda är att dom sammarbetar! Dom vet vad dom skall göra och är inte tittiga el fjantar sig!

BildBildBild

Lalle ville jag ta idag för att kolla om det gått något frammåt sen senast han löshoppade. Plus att det gör gått att han får hoppa på egen hand och få lite självförtroende! Så som det började så märkte jag ingen större förändring. Han blev genast stressad och rusa och for omkring som jag vet inte vad, som Maria sa, som om han fått en el chock 🙂 MEN det slutade ganska snabbt och det bästa framsteget var nog det att fast han kanske inte gillade det så for han snällt över hindren. Senast gjorde han ju allt för att inte fara över! Han vände om när jag släppte honom eller så sprang han ut ur löshoppningsbanan. När han sprungit värsta ruset av sig höjde jag hindret lite för var varv. Vi slutade på 90 cm. Höjden brydde han sig inte om idag, åxå ett framsteg. Det var lite av ett problem senast åxå! Så visst har han fått en smula bättre självförtroende 🙂

BildBildBildBildBild

Det kanske bästa med det här var att jag tyckte mot slutet att Lalle kanske tyckte det var ok, nästan så man såg lite glädje språng efter hindren! Han slappna av! Nästa gång skall jag höja lite mer för att se om han börjar hoppa bättre. Många hästar hoppar ju lixom inte på låga höjder utan mest springer över dom i farten!

Åtminstone visade sig att Nova fortfarande hoppar finare när det blir lite höjd. Nova ville jag att skulle löshoppa idag för att se om han ändrat sen han blev kastrerad. Som hingst var det bara så roligt att vara lös på plan så han bara rusa genom hindren. NU var det stor skillnad. Han hoppade och så stannade han efter hindret och väntade att jag skulle komma och ta honom. Som hingst fick man ju inte ta fast honom, han höll på och stegra och bocka flera minuter efter varje hopp!

Bild

Hindret på bilden är nog bara ca 90 cm men på filmerna är det 110 cm. Jag hade sån lust att höja mera men jag måste behärska mig för att skydda hans ben. Långritterna tar fortfarande på åt honom, el det syns i benen, inget annat! Så jag får vänta tills nästa gång vi löshoppar!

Bild

 

Sist men absolut inte minst bilder på Jojo som borde föla om ca 2,5 vecka. Henne tog vi ner först medan vi byggde banan. Hon fick springa över bommarna några gånger. Mer än så orkade hon inte heller. Magen väger en del redan! 

BildBild

 

Veterinären kom i kväll och vaccinerade alla utom Jojo. Jag bad henne titta på Jojo och frågade vad det blir, sto el hingst! Hon sa att eftersom hon är så grov och kraftig så tyder det på hingst. Men då visste ju inte hon att Jojo var kraftig redan före hon blev dräktig så det kanske inte stämmer heller. Vad tror ni? blir det sto el hingst?  och med tanke på färgen på föräldrarna, vad blir det för färg? Skall ge lite färg uppgifter. Pampas är alltså skimmel och har en brun pappa. Jojo är nästan svart och hennes mamma är mörkbrun medan pappan är fux! Så nu har vi alltså 3 starka färger i släkten, Fux, skimmel och svart. Vad får fölet för färg? Om nån är bra på färger så säg gärna vad ni tror. !! Om vi gör som så att den som gissar rätt färg och kön vinner något..Måst hitta på vad bara ! 🙂 Jag tycker det är roligt att höra förslag. Hittills har det kommit en hel del olika!

Bild

 

Men som sagt, nu är alla hästar vaccinerade så det blir lugn ridningen några dagar. Imorgon skall vi gå ut och skritta med Lalle och Ellu och med Nova skall jag rida riktit lätt på plan, bara göra en massa övergångar. Pampas hade jag tänkt hoppa imorgon men får nog ändra det till senare. Rider kanske lite bom övningar istället!

 

Annonser

17 reaktioner på ”Söndag och Idag

 1. Vet ni att INGEN har ännu gissat på att Jojo sku få ett sto. Jo eller både Heidi å Petri säger sto. Jag var i början helt säker på att det blir sto, jag önskar ju ett sto sååååå mycket att jag nästan går sönder. Men under hela dräktigheten när hon växt har jag sagt hingt. Till å med Jepa säger skimmel hingst. Voi vad jag hoppas Heidi å Petri sku ha rätt.
  Jojo är annars svartbrun i färg, så svart har vi som sagt ej räknat med. Lämnar man Jojo oklippt så är hon helt svart vintertid.
  Men för mej är färgen inte SÅÅÅ stor skilnad i detta fall men jag drömmer och hoppas ännu på mitt vackra sto. Men Coco kommer fölet kallas vad det sen än är. Och registrerings namn har den åxå redan ❤️
  Datum när den föds så säger jag att 1.5 var bra att komma ihåg men tror Lindas 27.4 kan stämma!

  Skrev Heidi redan att Jojos förra föl var fux hingst?! Dens far är en tysk fux hingst.

  Äh nu får jag bara ont i magen när jag börjar fundera. Det här kommer nog vara mitt ända föl jag nånsin tar av ett sto. Eller egenteligen är jag inte ens uppfödaren, Heidi är det. ❤️

  Gilla

 2. hmm, blev intressant dedä me jojos föl! 🙂 vet absolut ingenting när de gäller avel å färger etc men ja gissar att de kommer att bli en ”chocolate palomino” hingst! 😉 altså mörkbrun med vit man och svans! //I.S

  Gilla

 3. Tänkte säga att svart är ju dominanta färgen där, men så läste jag Sandras kommentar och tydligen är det ju inte riktigt så.. 🙂 så jag tror på en skimmel med svart man och svans (önsketänkande kanske)! Och så känns det nog som att det blir en hingst på nåt vis, sorry Maria!

  Gilla

 4. O vad kul med ett litet föl och att klura ut vad det kan bli för färg 🙂 Svart måste ärvas av båda föräldrarna (kan vara bärare, krävs inte att föräldern är svart) för att fölet skall bli svart (förutom en sällsynt gen, ”dominant svart”, som ger svarta individer bland annat inom arab-aveln oberoende av andra gener), men det låter som om hon, Jojo, vore riktigt mörk-mörk brun 🙂 Både brun och skimmel är dominanta, men det beror lite på om Pampas är homozygot eller heterozygot skimmel. Om han är homozygot blir alla avkommor skimmel, är han heterozygot blir 50 % skimmel 🙂

  Gilla

  • Jei va kiva att du vet så mycket. Jojo e mörk brun så svart föl lär det inte komma nej. Pampas ena avkomma torres de pampas är ju fux så då betyder det alltså att han är heterozygot skimmel !?. Jag måst säga att jag inte visste att skimlar kan vara heterozygot el homozygot. Trodde det var bara var svarta färgen man tala så om ! Man lär sig hela tiden 🙂 men efter det här tippar jag på ett skimmel sto då. Bara för att andra säger hingst 😉 nu skall jag bara komma på ett bra pris till den som tppar rätt! Sandra vill du ge dig på en gissning?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s