HAT inlägg

Jag vet jag skulle inte ha rubriker mera. Men till det här måste jag. Fick höra på FB att det hänt en olycka i stallet bredvid oss. Det handlar om en trafik olycka med häst/ryttare och bil. Hästen bor en bit från mitt stall och chauffören ännu lite längre bort. Dom vet precis vem personen i fråga är och han kommer polis anmälas. Jag blir så arg på sånt här då han inte är den enda, tvärtom långt ifrån som kör vansinnigt fort och utan respekt mot hästarna! Det finns flera st här som bor nära mig som inte förstår hur illa det kan gå när man kör förbi utan att sakta ner. Jag har t.o.m råkat ut för en av dom värsta som tutar och på flit försöker skrämma hästen. Å sen undrar folk varför hästarna är rädda för bilar ???!!! Konstigt då när vissa gör allt för att skrämma upp dom.

Den här gången blev hästen rädd för bilen som körde allt för fort så att hästen började skena och ryttaren föll av. Vad jag vet klarade sig ryttaren utan några värre skador men det kunde gått illa om hon fallit fel el landat på en sten el vad som helst. Mannen som körde bilen hade inte ens stannat för att kolla hur det gick utan körde bara vidare.

Berätta åt mig hur DUM får man vara för att göra så här!? Mänskan i fråga har skrämt hästar flera gånger, det här var verkligen inte första gången. Läget är det att mannen inte gillar att dom rider omkring på vägar här runt om, OBS på en vanlig sandväg där alla har rätt att röra sig! Så antar att han på det här viset försöker visa sin point. Men på riktit, hur barnslig får man vara. Vuxen kar! Tänk om hon fått skador för livet!? Vilken dyr sak det blivit bara för att man inte kan kontrollera sin ilska.

Jag fick åxå höra här för en tid sen att vi inte har något och göra på sandvägarna när vi inte kan kontrollera hästarna. Hallo!! Det är en allmän väg. och enligt lagen skall alla som rör sig på vägen beakta varandra. Det betyder att man som bilist saktar in om man kör förbi el möter en häst, hund, cyklist, ja va som helst. Å vi ryttare skall akta för bilarna! Vilket vi ju såklart gör, inte vill vi ju bli påkörda!

NÄR och OM bilisten saktar ner visar vi genom att gå ut på sidan av vägen så nära diket det går att vi är tacksamma och ger väg. Vi brukar åxå tacka med att hälsa! Om bilen kommer hårt körande brukar jag hålla mig på min sida av vägen för att visa att hej jag är här och du skall sakta in!!! Jag och hästen är inte dom enda som skall väjja! Vi skall väjja!! helt klart!!!Det vet vi, MEN det skall billisten åxå göra!!!! Om nån tror att vi som ryttare på flit gör så att hästen vinglar el väjjar ut för något kan jag berätta att då tror ni fel. Varför skulle vi när vi vet hur stor och farligt en krock med en bil kan sluta!? Alla har vi ju sett älg krockar och hästar är lika stora!

Efter vad som hände idag kommer jag inte se mellan fingrena med bilister som om om igen beter sig dumt och som inte tar hänsyn till oss som rider.. Jag vill verkligen inte att en sån här sak händer igen. Och inte i alla fall för en så löjlig sak som att man inte tycker om hästar i trafiken el av personliga skäl har nerv problem/personliga problem och låter det gå ut över hästarna! Som bilist måst man tänka längre än näsan räcker, hästar är djur som lever! Vi ryttare kan inte kontrollera dom till 100%. Och det gör inte mindre rätt för oss att röra oss på allmänna platser. Vi gör vårt bästa!

HÄR!! LÄS och lär lagen! och dela med er av den här sidan till alla som ni tycker borde läsa det! http://finlex.fi/fi/laki/alkup/1981/19810267

för er som inte orkar läsa igenom allt så kort fattat står det så här

-Ajoneuvon kuljettajan on lähestyessään tiellä olevaa hevosta, karjaa tai vastaavia kotieläimiä noudatettava tarpeellista varovaisuutta ja käytettävä riittävän alhaista nopeutta.-

 

 

Annonser

6 reaktioner på ”HAT inlägg

 1. Då jag bodde i nagu red jag i ett stall cirka 1km från mig, vilket betyder att jag rätt så ofta red förbi alla våra grannar då jag red ut. En familj som bodde rätt så nära oss hatade hästar. Sonen och hans pappa la ut ”fällor” på vägen (allmän väg), bussade hundarna efter mig/oss, en gång skjöt ungen tom på oss med luftgevär! Det träffade hästen i sidan, vi hade kärra den ggn, hästen backade ner i diket med kärra och allt som kippade runt så min ridlärare blev klämd. Vi polisanmälde saken och efter de lugnade de ner sig… Dom körde oxå alltid mitt på vägen då dom såg ryttaren i trafiken…

  Jag fattar int. Hästen har faktist varit ”ett fordon” på vägen mycket mycket längre än bilen eller mopon. För fattar folk det, att hästen faktiskt räknas som ett fortskaffningsmedel?? Inte kör gubbjäveln på en cyklist eller mopedist, så varför går en häst honom egentligen så på nerverna? Joo I know, de vanliga ”hästar förstör vägen…”, get over it! En bil, eller tom ett regnfall i 20 min, förstör dendär tusans vägen mycket mer än en häst! *murr*

  Gilla

  • helt sant Hanna! Hästarna förstör inget mer än vad en traktor gör på en skogsväg el ett regn fall o.s.v. Men fy fan vilka historier ni berättar! Kan ju inte vara sant!!!???

   Gilla

 2. Jag har blivit påkörd av en bil när jag satt på hästryggen. kan säga att de int var de roligaste.. hela nedre ryggen blå i flera veckor å så sjuk att jag inte kunde använda bälte i byxorna. värk i ryggen ett halvår framåt osv. OBS! bilen hade jätte sakta fart (ca10-20km/h), det var hästen som blev rädd för något å hoppade rakt ut framför bilen. Så jag kan säga att om en bil kör hästen i rumpan i 60 km/h finns det varken häst eller ryttare kvar. Så blir OTROLIGT FÖRBANNAD på såna som int saktar ner! //I.S

  Gilla

 3. Ja skulle dessutom påstå att det just därför kanske inte hänt mera,för majoriteten av våra ryttare o hästar är erfarna,o vi har alla bra koll på våra hästar o trafiken,men man har aldrig full koll över ett djur,en hund tex kan åxå hoppa ut på vägen,eller slita sej lös! Men dessa kuskar vi pratar om väijer mera för fotgängare,cyklister o hundar! Var e logiken?? för att inte tala om att på flit skrämma hästarna! Jag personligen har fått ett helt lass me lösa stenar över mej av en galen bilist då han inte kunnat kontrollera sin ilska utan far iväg med sån rivande fart att vi blev me hästen nerhaglade av stenar! Undrar hur dessa människor sku betee sej om dom själva suttit på hästryggen o fått samma behandling? vi rider så bra vi kan,men som trafiken e på gråströms vägen blir ju hästarna mer o mer osäkra då en del bilister int tar nån hänsyn till medtrafikanter,för jo,vi e medtrafikanter,vare sej folk vill eller inte! Tack o lov att de ännu finns folk som tar hänsyn,fö ja ha många gånger tänkt att sku min häst int va så lugn som den e sku de ha kunnat sluta illa då alla helt enkelt int ha kunnat tänka längre än på sig själv i trafiken!

  Gilla

 4. Alltså, jag blir nästan stum så arg det här gör mig.. Hoppas att personen i fråga seriöst blir anmäld, han har ju i pricip flytt från en olycka, vilket också är olagligt! Remu har nyligen blivit relativt trafiksäker med personbilar, men med personer som den här i trafiken kommer det inte hålla i sig. Det finns så många hästar där kring ert och man skulle ju tro att personer som bor i området skulle känna till det och köra med vett.. Förra året (?, inte helt 100) dog ju en flicka efter att några mopopojkar valde att gasa bakom henne och hästen, aldrig lär sig folk. Om man som bilist saktar ner för en älg av rent folkvett, hur kan man då inte förstå att sakta ned för ett lika stort djur med en människa på ryggen?! Enligt mig borde det inte spela någon roll om människan sitter på eller går bredvid, hade idag tex. ett otroligt positivt möte med en roskisbil som förstod att stanna helt när han såg att Remu stressade, även om jag gick bredvid, dagens rod till honom och de trafikanter som har samma folkvett!!
  Man skulle ju hoppas att majoriteten vore av denna kategori, fast det nog inte är så. Det känns som om någon i trakten måste dö innan det börjar sjunka in i huvudet hos folk, vilket inte är logiskt någonstans. Hoppas denna händelse uppmärksammas, inte ok att hästarna och hästmänniskorna fortarande hamnar i bakgrunden i trafiken och blir så här respektlöst bemötta!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s