Sanna träning med Nova

Söndagens träning gick ut på att värma upp en häst rätt inför tävling, eftersom det var väldigt varmt skall man akta att värma upp för mycket så hästen blir trött. Vi trava och galoppera först runt spåret med lite inslag av volter och öppnor. Sen några hopp över ett kryss och så några hopp över ett räck och sen en oxer. Sanna sa att max ca 10 hopp på en uppvärmning. Du hoppar för att känna på hur hästen är just den här dagen. Skall man rida fram el el hästen lat o.s.v. Nova var ganska pigg och hoppa glatt.

Efter det här hoppa vi en bana,som hade 8 hinder. Vi började jätte dåligt med Nova, han bara dog bort på nå vis,ivern försvann helt. Andra banan vi gjorde vaknade han till efter tredje hindret. Då kunde jag sitta där och känna hur draget kom tillbaka. Så skall det kännas. Och sanna sa att när nova far själv av egen motor skall jag bara sitta och vänta att hindret kommer. Om han är trög och ovillig skall jag koncentrera mig på att grund galoppen hålls uppe så han inte tappar farten. Lite måst han tänka själv åxå. Så nu skall jag öva på att låta Nova göra mera jobb.
En annan sak jag måst börja få igenom är att han skall hoppa när jag ber och inte när han vill. Det blir ofta så att Nova väljer att klämma in ett onödigt halvt steg före hindren fast han bra kan hoppa det en liten bit ifrån. Här kommer osäkerheten fram och det skall vi jobba bort med att börja hoppa låga men långa hinder. Så att han märker att han kommer nog över fast det är långt språng!

Hindren låg på 90 och 100cm som ju inte är något stora för Nova men i och med att vi nu länge bara hoppat 80cm banor så tyckte jag nog det kändes att hindren var större. Man vänjer sig mycket snabbt att hoppa 80 och när man väl höjer känns det alltid som ett stort steg.
Med pampas igen som jag hoppar 100 med mycket känns 90 som en barnlek.

Annonser

3 reaktioner på ”Sanna träning med Nova

 1. Det är nog viktigare att han en bra dressyr tränare till hands regelbundet än att ha en hopptränare. Även om man skulle satsa mera på hoppning än dressyr. Grunden till en bra bana är ju dressyr. Grunden till lydighet på hoppbanan kommer ju via dressyren. Heidi rider mycket korrekt under sina ”hoppdagar”. Mycket noga med raka fina linjer, korrigerar alltid galoppen om den är fel. Stenhård koll på att hästen inte ligger på bettet. Alltid noga med att hästen går ut i hörnet och böjer sej rätt. Mycket öppnor och skänkelvikningar för att kolla att hästen lyssnar på minsta lilla hjälp vid alla tillfällen. Skulle nästan vilja påstå att det vad Sannas träningar gå ut på är det som Heidi sen finslipar hemma.

  Gilla

 2. En liten fråga bara:
  Du hopp tränar hemma mycket själv? Utan tränare? Skulle det inte vara bättre att ha en tränare som kommer regelbundet och ger råd och ser till att du ”rider rätt”? Man blir ju omedvetet och fuskar med små saker när man rider ofta ensam. Menar absolut inte att du rider fel eller nåt 😀 men det skulle kanske hjälpa med ex. Nova som är lite som han e 🙂

  Tränar du för Jepa mera?

  Gilla

  • Jag hoppar inte mycket hemma nu då det är mycket tävlingar, men när jag hoppar, hoppar jag för mig själv el så att Maria el nån annan är med. och då är det bara uppvärmning inför tävlingarna. Med Pampas kan jag nån gång hoppa bara för att hoppa när han inte tävlar så mycket. Men då är jag jätte noga med att han skall ex landa i rätt galopp, stanna efter hindret om jag vill och han får inte rusa el fuska.Jag tränar för Jepa jo. tycker det räcker med att få lektioner av henne då det är samma som behövs i hoppningen som mark arbetet. Hon håller koll på fuskande som alltid uppstår då man rider för sig själv! Sen hopptränar jag alltid då Sanna är här. Så länge jag bara hoppar små klasser anser jag mig klara mig med mina egna övningar. Sen om jag skulle villa SATSA på hoppningen så behöver man mera hjälp. Sen i framtiden med Stella och Elli kanske det blir att ha lite högre mål och då kan det var bra att ta lite oftare lektioner! Att rida inför tränare har ju inte hjälpt med Nova då det är hans hingstbeteende som stört hoppningen, inget man kunnat göra något åt. Men nu börjar det sakta men säkert bli bättre. Om jag jämför med förra året den här tiden gick Nova inte ens över en bom utan att bråka. Idag hoppar vi 80 och 90 cm bana med special hinder. Så jag tycker vi har kommit ganska långt på egen hand!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s