longering

regn regn regn och regn..va ut med Pampas en runda redan och fick komma in och byta kläder. Fast det bara piss regnar så blir man nog våt om man rider lite längre. Så nu tänker jag faktist longera Nova. Då kan jag ha regnkläder på och det går lite snabbare. Vet inte när jag skulle ha longerat senast, inte på hela sommaren i allafall. Det är säkert halvt år om inte mera! Men bra så! longering är väl aldrig bra. El ja.. om nu du själv inte ork rida el kan och för att vila hästens rygg kanske nångång men annars är det ju bara slitage! Jo javisst unghäst måst man ju lära upp med longering men jag mena nu överlag!  Men nu skall jag då göra det i alla fall.

Måst flytta Nova och Remu till en ny hage igen. Jävla regn som söndrar åkrarna, när dom går på hö åkern nu så får dom inte trampa sönder den. Så det blir att bygga en till hage igen..Roligt roligt !!

Imorgon är det tävlingar och det är lovat precis lika skit väder som idag. mysigt! Pampas var lite bättre idag, inte lika stirri och vimsig som han varit sista tiden, och det känns bättre inför imorgon att det var så. Han är verkligen inte rolig att rida när han hoppar åt höger och vänster för minsta lilla. Håll tummarna för oss imorgon, jag vet inte ens vilken höjd vi skall hoppa 🙂

ett helt onödigt inlägg men när jag nu sitter här vid datorn passa jag på att skriva lite.

Annonser

9 reaktioner på ”longering

 1. Läste inlägget o kommentarerna för några dagar sen o blev o fundera på det här med longeringen. Här mina funderingar.
  Longering passar väl bättre åt vissa hästar än andra. Skulle dessutom dela in i två sorters longering. Vissa longerar hästen med bara grimma eller träns för att få en lätt ”hölkkä”på stor cirkel på hästens ”lediga” dag, passar bra åt hästar som går lugnt i balans o slappnar av av att ”inte ha kontakt” med ”föraren”. Andra sortens longering är då hästen verkligen jobbar. Man kan ta hjälp av olika hjälptyglar för att få den att använda kroppen mer rätt, man gör kontrollerade övergångar och hästen utvecklas både i muskler o lydnad. Hit kan man ju oxå räkna tömkörning på cirkel, dvs man använder en ”ytter-lina” för att lättare kunna kontrollera hästen.
  Annan longering som görs slentianmässigt för att man inte orkar rida, tror jag tar mest på leder o senor.
  En erfaren hästmänska rekommenderade att ha hästen att springa lös istället för att longera. Låter bra men jag vill ändå värma upp hästen lugnt innan jag släpper lös den, vill ju inte att den brallar sönder sej när den inte är varm i musklerna ännu.
  Tack, bra med tankeställare varför man gör vissa saker egentligen 🙂

  Gilla

 2. Jag longerar och tömkör mycket, men är då noga att hästarna jobbar, inte bara rusar runt på volt. Mina ponnyn är utan skor, och jag har aldrig sett slitage på hovarna pga av longering/tömkörning och dom borde väl slitas snabbare än järnskor? Alla mina hästar älskar markarbete och går runda och avslappnade, det minskar ju också på slitage.

  Gilla

 3. Jag longerar åxå gärna, Jojo jobbar som bäst i lina med Pessoan. Jag tror inte på att longering en eller två dagar per vecka sliter hästens ben nåt mera än hoppning eller nåt annat. Det beror ju sen helt på hur länge du snurrar runt på plan i lina. Sen tror jag även det är trav arbetet i lina som sliter mest. Men att longera en unghäst mera än en dag i veckan skulle jag inte göra. Den växer och utväklas så för dens benstom kan det inte göra gott.
  Jojo jobbar absolut som bäst i lina. Hennes steg är helt annorlunda och hon blir lång å rund men lyft rygg. Tömkörning är inget jag gör däremot.

  Gilla

  • Nej sliter mer än hoppning gör det inte men den som vill ha en hopp häst måst ju hoppa, man måst inte longera, så då väljer jag hellre bort longeringen än hoppning och inte gör två slit moment på en vecka! Och bara man inte tvinnar på volt så är det ju inte så paha som sagt! Synd bara att inte era hästar funkar lika bra från ryggen 😦

   Gilla

   • Jag menade inte att man ska välja bort hoppningen, absolut inte. Men fungerar hästen bra i longering och så vidare så tror jag det gör mera nytta än skada. Jojo som exempel spänner sej lätt under ridning för hon blir lätt stressad. Då är ju longeringen bra där hon inte spänner sej utan jobbar avslappnat. Men det är ju från häst till häst åxå i sista ändan.

    Gilla

 4. Här är en som longerar 1 gång i veckan (mestadels mambu, ibland Masa men honom mer sällan) , då jag ännu hade karkki blev det flere ( hon slappnade av bättre utan ryttare).. Men ja, jag longerar ALDRIG stillastående, utan går med och varierar cirkeln ( som mer blir som en fyrkant då hästen rör sig så fritt) så det liknar väl kanske mera vid tömkörning med 1 tygel. Så ja, här är en som tycker det är en effektiv metod och det har fungerat bra på mina hästar..

  Gilla

 5. Jag försöker då jag longerar att inte longera på volt utan använda hela spåret, men endå blir det ju nog mera ”lutning” en att rida. Tömköra har jag aldrig riktit orkat med fast det nog skulle vara mycket bättre än longering, då kan du ju åxå använda hela plan och går du bakom hästen är det ju som att rida 🙂 från sidan har jag aldrig gjort det och det är bara p.g.a brist på intresse. Pampas tömkörde jag som ung men gjorde det inte ens med Nova, vet inte varför ens 🙂 Men hemskt om man longerar så mycket att det syns på skorna! I benen märker man kanske inte genast men det kommer med tiden sen!! Nej tummen ner för longering!

  Gilla

 6. Håller helt med om longerigen!! Pappa berättade alltid om hur har märker på hästens sko om ägaren longerat mycket hästen, då kan man tänka hur det sliter på benen. Jag tömkör häldre runt plan än på cirkel, det som många missar också att tömkörning går ut på att jobba hästen på en volt, helt fel.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s