sko dag

igår skoddes alla hästar i stallet förrutom Tuikku. Det är alltid en process för sig då det är många hästar så det betyder många timmar. Vi alla sköter våra egna hästar och det skall rulla på hela tiden så att när en är klar skall nästa vara färdig att ta in. Det betyder att det skall planeras med jobb och ridning så det passar allas tider. Tur var igår att det passa så bra att mina skulle ha ledigt så jag behövde inte hänga i stallet hela dagen. Små flickorna fick bli o -lagade denna gång, jag bestämde mig vänta till nästa gång Sören kommer, då är dom uppe i vinter hagorna och det går snabbare och lättare att ta in dom. Jack gjordes det heller inget åt, han hade väldigt bra hovar sa Sören.

På tal om hovar så kollade vi upp några påstående som jag läste om här tidigare i förra veckan, ex att strålen måste röra marken för att inte ruttna bort. Jag tänker inte ens säga ärligt vad Sören sa om den kommentaren men jag kan säga att han fick sig ett gott skratt! Samma om det att alla hästar kan verkas så att dom kan gå utan skor. Om hästen ömmar av att bara ledas till hagen så kan den inte gå utan skor och man kan inte ändra det med en verkning om hästens fötter inte växer. Det är inte fråga om att verka fel. Jo hoven håller, men har hästen ont så skall den inte gå barfota! Jag kollade bara upp dessa saker för att jag ville försäkra mig om att jag hade rätt och inte sagt något fel åt någon! nu fick jag allt bekräftat. Sen att barfota folket och sko folket tänker olika är ju klar sak och där finns det alltid åsikter men JAG är av den åsikten att alla hästar är olika, som Sören sa dom är lika individuella som vi mänskor. Så man kan ALDRIG säga att ALLA hästar kan man göra så el si åt! Själv väljer jag att ha skor åt mina hästar från 4 års ålder och uppåt. Men råkar jag på ett undantag gör jag så som jag tror är bäst ju då!

Alla vi i stallet fick en lång föreläsning om hovar och det var väldigt intressant att höra på! Det som många barfota vänner glömmer bort är att hästarna inte är som dom var för många år sedan el ännu längre bak när hästen var vild. Då hoppade dom inte hinder el gjorde svåra dressyr rörelser som sliter på hovar och ben el sprang på hårda vägar. Då rörde dom sig på slätter och skogar. Hoven utsattes inte för lika mycket. Att rida en distans häst utan skor förstår jag inte att kan gå då hästarna skos 2-3 gånger under en lång distansritt. Om skorna slits som är av järn så mycket, vad skulle då vara kvar av hoven? En annan grej är aveln, aveln har gjort sämre hovar åt hästarna. Tyvärr!

Skulle mänskan bry sig mer om hästen och inte bara stirra blint på bästa släkten för hopp el dressyr el va man nu vill ha så skulle många hästar ha bättre lynne och säkert bättre hovar. Nu korsar man hästar med ur dåligt lynne bara för att den kan hoppa. Ingen tänker nog heller på att hurdana hovar den hästen har ? lönar det sig att avla vidare på detta?

 

 

Annonser

10 reaktioner på ”sko dag

 1. Fortsätter lite på Heidis text ännu. Jag känner inte Sören så bra som Heidi utan har bara haft honom som smed under de 1,5år jag varit hos Heidi. Jojo har bockhov på högerfram. Så lindrig att jag inte ens märkte det före smeden (inte Sören) sa det åt mej. I ett åt hade jag en annan smed åt Jojo och varje gång jag frågade smeden hur är hennes hovar så vart svaret bara fina. Första gången Sören skodde Jojo så sa han att hon har kaviomätä på vänsterbak. Jag hade känt en ”ofräsch” lukt men inte tänkt destu mera på det. Tycker det är slarvigt att inte tidigare smeden kommenterat detta. Sen förklarar alltid Sören allt vad han gör med hästens hovar medan han skor, om det är nåt annat än det vanliga. Jag har lärt mej massvis om just bockhovar och om hela hovens mekanism just av Sören. Han tar sej ALLTID tid att svara på frågor och han förklarar och visar åt oss saker vi förundrar oss över. Han blir inte irriterad på oss fast vi kanske har emellan lite ”speciella” frågor utan han små ler och förklarar åt oss bara.
  Andra saken jag blev så förvånad över var hur just Sören, som Heidi kanske redan sa, läser av hästarna. Han sa vid första skoningen även att ”jahaa det här är en häst som inte vill att man håller dens bakben högt uppe när man skor den”. Han lät Jojo hålla benet längre ner och hon stog helt still. Inte att hon tidigare heller bråkat men hon kunde dra undan hoven emellan.
  Jack var 2veckor när han ”fixade” honom första gången just för att Jojo har sin bockhov och vi vill hålla stenhård koll på Jacks hovar. Hästen föds sällan med bockhoven (så att man ser det) den kan uppkomma till å med när hästen är 8månader, så det gäller att hålla koll. Som Ida (visst var det väl Ida?!) sa tidigare så kan man korrigera bockhovar med rätt verkning. De blir inte alltid normala men de blir så fina att hästen rör sej normalt med den och det är ju det viktigaste.
  Sören är med andra ord inte bara en super duktig smed utan han är åxå helt jäkla trevlig som person. Varje gång han kommer lär han oss nåt nytt!

  Gilla

 2. Mycket bra inlägg!! Och intressant att höra smedens åsikt. Vem är smeden Sören? Har inte hört om honom. Har oxå ganska samma tankar som både du o han.
  Om aveln kan man ju konstatera att en bra sporthäst måste ju vara ”byggd av bra delar” oxå hovarna men kan tänka mej att tex hov kvaliteten inte bedöms då en hingst godkänns på samma sätt som tex.benställningarna.
  Och som dom flesta är överens om, man måste gå på hästens villkor!
  🙂

  Gilla

  • en bra smed rätar tom upp ett föls benställningar om man börjar direkt med det. Min pappa och hans kollega rätte upp ett föls ben som var helt kobent och benen var verkligen åt fel håll. I dagsläge, nu är hästen helt ”häst ålder” har den raka fina ben. Detta skulle dock inte alla ha klarat av att fixa. Även föl med bockhovar går att laga. Allt hänger fast på en bra smed som vet vad som händer till näst i hovens utveckling. 🙂

   Gilla

  • Tack för det! Sören kommer från Sjundeå och jag ”hittade ” honom när jag va på jobb i ett stall i kyrkslätt där han skodde en problem häst. Vi hade då en häst som var svår att sko hos mig och jag fråga om han kunde tänka sig prova få den skodd.Han hade inte jobb alls så långt bort som Svartå utan hölls sig i helsingfors trakten. Han kom endå och jag blev helt såld hur bra han hanterade vår ”problem” häst. efter två skoningar stod hästen prick still. Så jag böna och bad att han skulle komma och sko alla mina hästar. Dessutom har jag fått höra så oerhört många som anställt honom till sina problem hovar el problem hästar och att han gör så fina jobb! Det som skiljer Sören från många andra är att han BRYR som hur han skor, han funderar enskillt för varje häst hur den mår bäst av att ha det. Som vissa smedar, verkar hoven slår på skon och så iväg till nästa stall. Sören t.o.m lagar skorna helt själv för hästar som behöver special skor. Som tur har ingen här några special skoningar men jag vet detta av att jag hört hur nöjda kunder är! Han tyckte åxå att vi var tokiga som skulle ha skor på Ellu som gått utan i typ 10 år och vägra först göra det. Men sen då vi inte hade andra alternativ då hon slät ner hovarna till strålen så gick han med på att sko henne. Nu många skoningar efter erkände han att det var ett bra försök, för Ellu är som en ny häst idag. Hon har fortfarande inte bra hovar men hon har inte ont och hon rör sig problemfritt! Förutom allt detta har han är hälsosam syn på häst skötseln och kan väldigt mycket eftersom han själv har hästar hemma som han avlar och tävlar! Han är mycket intressant att höra på! Rekommenderar varmt. Tyvärr är han lite ovillig att komma långa vägar så jag är jätte glad så länge han kommer till oss!

   Gilla

 3. tossor e bra, bara man hittar rätt storlek och modell så dom int flyger av hela tiden! 😀 men de går helt bra att rida utan dem också, man måst ju bara anpassa underlaget efter hästens behov och tycker int att de tex fiffigt att gallopera på hårt underlag, skor el inte. jag själv skulle inte villa springa med järnskor på asfalt el hård sandväg, inte barfota heller för den delen, skräller ju som fan ända opp i knäna! jag har absolut inget emot att folk har skor på sina hästar, men jag väljer att ha mina utan för har haft dålig erfarenhet av skor, dom lossnar om det är ens lite gyttja i hagen och söndrar hoven osv… 😦 har inte haft ett ända problem hittils med barfota metoden så…, Jag tävlar ju också som groom i spannkörning och hästen som drar vagnen har ju skor, för med så hård belastning så sku han aldrig klara sej barfota! har också mött på dom som har tossor på tävlingarna, och tilome en som had tossor ovanpå skorna för att skydda hoven extra bra! 🙂 man kan prata om dom här sakerna hur länge som helst… 😛 det finns inget rätt eller fel enligt mej så länge hästen mår bra! 🙂 //I.S

  Gilla

 4. Jo jag vet glömde nämna tossorna, vet att dom funkar bra åt många. Skulle själv inte orka hålla på med såna så väljer skor. Men där är samma point att dom klarar inte av att gå helt barfota, utan måst ha tossor. Tossor skor va som helst som skyddar hoven, ingen skillna för mig.

  Gilla

 5. Måste bara klämma in en liten sak om barfota hästar här, Fille och Kvebeka som ömmar på hårt rids med boots (tossor), det hindrar slitage på hoven också. Många distanshästar rids också med boots. Jag säger alltså inte att du har fel, vill bara förklara hur vi löser det, då jag vill ha alla barfota 🙂 Jag har en teori om vad strålen har för funktion i hoven också, kan berätta sen någon gång.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s