Bättre dag

Idag är jag mycket gladare :), även om jag är lite sur ännu över att jag inte kom iväg på tävling.. Det skulle ha varit ett ypperligt tillfälle att få lite träning.

Delvis ligger snön kvar ännu från igår och tilsor blir det! Provade att gå på plan men fick ge mig ut på vägarna efter bara ett varv. Jag skrittade och travade lite bara då vägen är hård och med håckar så är det inte bra att trava på hårt underlag.(ja det är det väl aldrig) Jag brukar ta det som hårt när det blir märken av håckarna i vägen. När håcken går in i marken och inte lämnar spår, då ser jag det som att att rida utan håckar! Men vi gick i rask takt och dom fick komma ut och röra på sig i härligt solväder!

Några bilder från idag… Jag umgicks lite längre än vanligt med kaninerna idag. Dina är så otroligt söt och kelsjuk, Gina är väldigt skygg medan Filippa är som sin mamma, nyfiken och blir gärna pajjad på huvudet.

2014-12-14 13.39.24

Flera såna här dagar tack!

 

2014-12-14 14.29.52 2014-12-14 14.30.04 2014-12-14 15.12.46 2014-12-14 13.39.12

Igår då jag tjurade och satt inne läste jag igenom Hippos. Där stod några intressanta saker som jag måste hålla med om och är glad att jag läste om!

Nina Fagerström : Liinassa juoksuttaminen ei kuullu Niinan suosikkeihin. En vain pidä ajatuksesta, että hevonen  ravaa tai laukkaa pienellä ympyrällä pitkään. Se on tylsää sekä niille että minulle! -> Smak sak jag vet men håller med Nina här.

– Ikääntyvä hevonen kaipaa erikoishuomiota. -> stämmer  som pricken på i:et både hos Ellu och Pippi. Ellu tigger efter uppmärksamhet mer och mer, buffar på en och sätter gärna huvudet i ens famn. Pippi blir väldigt rolös om hon står flera dagar i rad, hon känner sig bortglömd!

– vanhan hevosen lämmonsäätely voi olla heikentynyt, jolloin se on alttiimpi kylmälle ja kolealle säälle. -> stämmer åxå till hundra på både E & P. Ellu aningen mer eftersom hon är magrare än Pippi. men båda behöver mer än ett tunt ute täcke när det blir kallare på hösten. Antingen ett tjockt el sen ett inne täcke plus ett regntäcke, då hålls dom från att stå och skaka.

-Vanhan hevosen ruokinta muistuttaa nuoren kasvavan hevosen ruokintaa. Riitävästi proteiinia ja rasvaa. Kaupalliset seniori- ruoat ovat helppoja pureskella, hyvin sulavia, niissä on paljon ravinteita ja ne ovat maistuvia. -> senior myslin är faktist framtagen av en orsak och passar bra åt båda våra seniorer här. Till på det äter dom korn som ger hull och lite energi

– Ikääntyneen hevosen liikunta on suositeltavaa jopa 30- vuotiaiillakin. Verryttely tulee tehdä huolellisesti ennen ja jälkeen ratsastuksen. -> Så länge Ellu går att ridas får hon leva! Pippi mår nu 1000 gånger bättre när hon får regelbunden motion.

Sen stod det en intressant sak om lösdrift och hästar i den. Skriver det kort på svenska det jag tyckte var intressant.

Där bodde en 22 åring gammal gp tävlinghäst som som bara stått i stall som yngre, aldrig fått gå i hage. Nu går den på lösdrift som pensionär. Lägger dom den nu in i stallet blir den hemsk att ha och göras med. -> Pippi upp i dagen! Jag har alltid sagt detta, att jag tror att Pippi stärvar inne i stallet för att hon är rädd att bli instängd igen. Pippi kan inte stå i boxen om hon inte har kompisar inne. Hon blir åxå genast rastlös om du sadlar henne inne i stallet, ute vid stocken är det no problemas. Roligt att läsa att det finns fler såna här exemplar.

En annan häst som var hemsk på alla vis blev bättre av att gå på lösdrift medan en tredje inte klarade av att gå på lösdrift och trivs bäst med stall rutiner, inne på natten och i hage på dagen. -> Jag har varit med om en sån här häst av vardera i mitt stall. Alla hästar passar inte i lösdrift medan alla inte heller trivs i stall. Så ingen kan säga att lösdrift är det enda bra!

Alla hästarna i artikeln kom in i stallet kl 3 då dom sen skall gå på timmar. Då var det vissa hästar som ville lägga ner sig och sova i boxen. Det här skar i mina öron. Om hästen inte känner sig trygg i miljön lägger dom inte ner sig. Så om en del av dessa hästar la ner sig i boxen genast är dom kommer in så kan dom ju inte vara helt ok med lösdrifts livet!? Förstår ni min point?

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s