Läst i Hippos

i nyaste hippos står det några sidor om araben och dens avelsvärde! Fast jag inte är någon arab mänska så tycker jag såklart det var jätte roligt att läsa om hur dom talar gott om araben. Här i Finland är ju rasen inte så stor. Den är destu större ute i värden istället. När jag nu råkar äga några araber och själv avlat fram korsningar var det extra intressant.

Det kommer bland annat fram i texten hur bra det gör att blanda in arab i olika raser. Som det står i tidningen :

Arabi periyttää jälkeläisiinsä keveyttä ja kauneutta

Lite överraskad blev jag över hur många raser det finns som är arab blandat med någon annan ras. Som Morab visste jag inte att fanns. Det är blandning morgan/arab.

Ett annat skäl varför man blandar in araber i andra raser : Arabi jättää jälkeläisiinsä paitsi kauneutta myös kestävyyttä!

Först tänkte jag att är jag dum som låter mina araber betäcka annat än araber,? Det har visat sig att jag inte är det, det är allt annat än dumt. För exakt alla föl som Pampas och Nova är pappa till är lyckade! Å då har det hunnit bli en del olika blandningar med åren!

Här i filmen under visas alla föl som är halv araber och har antingen Pampas el Nova som far.

Annonser

3 reaktioner på ”Läst i Hippos

 1. Pupu är ju FULLBLODS blandning (xx) och de jag mest märker av detta i honom är, för det första hans utseende. Han har dedär jättevackra fullblodshuvudet. Och för det andra, hans förvånansvärda uthållighet! Det tar liksom aldrig slut haha! Bra och dåligt…visst… Men jag tycker det är smart att blanda ihop raser för att få fram fina hästar 🙂

  Gilla

  • Jo hästarna blir så mycket ”lättare” med lite arab el engelskt fullblod i. För oss som gillar smäckra saker, vill man ha en tung ras så skall man hålla sig borta från fullbloden för visst slår det igenom vid något skede i antingen hantering el ridning el utseende!

   Liked by 1 person

   • Jag ville ju ha en vacker, lätt och stlig kuse åt mig. Första allternativet för detta skulle ju vara en arab. Men då ag är så lång måste jag ha en stor häst :/ Då jag httade Pupu kändes det som fullpott liksom 🙂 Han har allt detdär jag vill ha! Han är stor, men allt annat än klumpig. Han har flyg i stegen, men han lyssnar – och han ser ut som drömmen själv 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s