Visa ord av Kirsi

Det här finns att läsa på Kirsis blogg och jag tycker det är så jäkla bra skrivet så jag vill dela det. Kirsi har sin häst Tuikku här som är en lite finnhäst. Kirsi har varit här i ett år nu och jag är så glad att hon hittat hit! Hon ser på saker precis som jag och uppskattar att jag är pedant!
Längre ner på sidan är film från Nova, Tuikku och Lalles betes släpp tidigare idag. Filmen är lånad av Kirsi!
Hevosen omistamisessa on merkitystä sillä, missä hevonen viettää aikaansa. Paikkahan on hevosen koti. Omistajana sitä näkee hevostaan vuorokaudesta noin 10-20% verran, jotkut vähemmän toiset enemmän. Ei siis ole ihan sama, missä se oma hevonen asustaa ja miten se viihtyy.
Pidän hevosen kohdalla tärkeänä, että sille täyttyy seuraavat asiat:
  • kokopäivätarhaus
  • vesi koko ajan saatavilla myös talvella (tässä kohden myös huolehdin osaltani jos on tarvetta veden lisäykselle)
  • oma soppi riittävällä kuivituksella
  • hyvä heinä sopiva määrä omalle hevoselle
Minulle hevosen omistaminen tuo onnistumisen tunteita, välittämistä, huolehtimista sekä rutiinia. Minulla on tavoitteita, mitkä elävät sen mukaan, mikä on milläkin hetkellä mahdollista. Muutokseen vaikuttaa sen hetkinen kokemus ja tapahtumat. Olen huomannut, että olen hevosen kanssa melko tarkka, joskus ylihuolehtivainen, pohdin paljon asioita ja tapahtumia ja sen tähden tallilla on suuri merkitys etenkin hoidon suhteen, ympäristö vaikuttaa myös ja yleinen ilmapiiri. Talli ei ole paikka, mistä haen ihmissuhteet, mutta pyrin osaltani sopeutumaan ja välttämään ristiriitoja. Mielelläni juttelen tallilla, mutta kykenen toimimaan yksin ja itsenäisesti. Haluan noudattaa tallin sääntöjä ja huolehtia osaltani siitä, että toimin sääntöjen mukaan. Vuosien myötä olen oppinut huolehtimaan hevosestani ja oppinut sen, että omistajana minä olen vastuussa omastani, kengityksestä ja tarvittavasta eläinlääkärin tarpeesta, liikutuksesta, välineistön hankinnasta jne. Kysyn kun en tiedä, ja kyselen mielipiteitä jos koen, että ulkopuolisen näkemyksille on sijaa ja tarve.
Se missä hevonen asuu vaikuttaa myös suoraan omistajana omaan mielentilaan. Kun asiat toimivat, hevonen saa hyvän hoidon, voi huoletta keskittyä muuhun. On ollut yllättävää huomata, miten iso vaikutus on toimivalla tallilla omaan jaksamiseen. Kun säännöt ovat selkeät, on omistajana helpompi niitä noudattaa. Toimivassa tallissa viestit kulkevat eteenpäin ja tallillamme on kalenteri, mihin jokainen merkitsee hevosensa kohdalla merkittävät tapahtumat esim. kengityksen, eläinlääkärivierailun tai valmennuksen jos haluaa kentän varata itselleen ko. ajankohdaksi. On myös ilmoitustaulu, missä kerrotaan yleiset viestit omistajille madotuksesta, milloin pellolla ei voi ratsastaa jos on märkää, tai kenttä ei ole käytössä tietystä syystä tai yleissiivouksesta laidunkauden loppupuolella. Nämä ovat olleet selkeitä ja tuovat omistajalle tiedon ajoissa, niihin voi sopeutua ja ottaa ne huomioon, mikäli niillä on vaikutusta päivän tekemiseen. Eivät tule yllätyksenä. Selkeät säännöt ja olen pitänyt paljon tästä käytännöstä. Osaltani sitten noudatan annettuja ohjeita.
Meillä on myös tallilla siistiä, erittäin siistiä. Ja pidän siitä. Järjestys on tarkkaa ja jokainen omistaja huolehtii osaltaan järjestyksen ylläpitämisestä. Kentällä huolehditaan oman hevosensa jätökset pois. Näin kenttä pysyy paremmassa kunnossa. Yleisiltä kulkuteiltä huolehditaan myös hevosensa jätökset pois. Siisti ympäristö on sitä, että jokainen osaltaan osallistuu omalla osuudellaan. Minulle on sopinut selvä järjestys, näin vanhankin se luo turvallisuutta ja tuttuutta. Tämäkin on osa hyvää talli-ilmapiiriä. Kun sitoudut ohjeisiin, on se poissa tallinpitäjän askareista. Kävijän tulee myös syksy- ja talviaikoina huolehtia siitä, että valot eivät jää palamaan käytävälle tai satulahuoneeseen. Turha kulutus näkyy sähkölaskussa.
Hyvään talli-ilmapiiriin osallistuu omistaja omalla osuudellaan ja tallinpitäjä omallaan. Kun säännöt ovat selkeät ja niiden noudattamiseen osallistuvat jokainen, vaikuttaa se myönteisesti. Kyse on ns. talkoohengestä, yhteisestä hyvästä, minkä eteen nähdään vaivaa ja arvostetaan tallinpitäjää noudattamalla annettuja ohjeita, mille on selkeä syy. Vai nukutko yösi sängyssä vaatteet päällä tallikengät jalassa vai mieluummin puhtaissa lakanoissa?
Hevosen viihtyvyys ja hyvinvointi näkyy hevosesta. Kun hevonen saa sen, mikä on luvattu, on omistajana helppo hymyillä. Vaikka sopeudunkin uusiin asioihin, huomaan kuitenkin sen, että pidän rutiineista. Ja rutiineilla on tärkeä merkitys myös hevosen hyvinvoinnille. Hevosella on oma karsinansa, mikä ei vaihdu usein. Hevosella on kaveri ja ruoka tulee sovittuna aikana. Meidän tallilla on ruokinta-ajat, mitkä ovat merkitty seinälle. Tällöin asiakkaana tiedät, ettet sinä ajankohtana ole ratsastamassa.
Kaiken kaikkiaan olen näinä vuosina oppinut sen, miten suuri merkitys on tallilla välillisesti kaikkeen. Sen takia haluan nähdä myös itse vaivaa hyvään talli-ilmapiiriin tekemällä oman osuuteni. Minä olen pitänyt hevoseni kodista erittäin paljon, sen ammattimaisesta hevosenpidosta, mikä lähentelee pedanttista tarkkuutta, on selkeät säännöt ja asioista tiedotetaan ja toivotaan myös tiedotusta, millä on merkitystä tallinpitäjälle. Tälle tallille on ominaista se, että rutiinit toimivat täsmällisesti, se mitä on sovittu pitää, asioista kerrotaan asiakkaalle ja huomautetaan jos on jostakin huomautettavaa. Hevosen koti on minunkin kotini henkisesti. Ja mikä parasta, kesä edessä ja vihannat laitumet. Se ei ole mikään itsestäänselvyys kaikille.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s