Frågor och svar

Hur gammal är du och hur många år har gått till hästarna?

Jag är 32 år och senaste ca 20 åren har jag haft hästar i mitt liv dagligen! Före det red jag några gånger i veckan.

Var började du rida och var på vägen har du lärt dig mer om hästar?

Jag red mina första år hos pappas bekanta men började ridskolan som 6-7 åring tror jag det var. Efter ridskole- tiden hittade jag egen sköt häst och där lärde jag mig mycket. Men där jag lärt mig mest är nog hos Amelie Ehrnrooth och Viksberg. Där fick man veta vad jobba betyder och vad noggrannhet är! Tack vare att jag skötte mig här blev jag bjuden jobb både hos Kyra Kyrklund i England och i Sverige på olika platser. Och på den vägen blev det, väldigt lärorik tid!

Finns det något som du vill göra/prova på som du ännu inte gjort i häst väg?

Jag skulle vilja rida ett galopp löp, inte på en stor tävling men kanske en träning med bara jag och en annan. Jag fick smak för det då jag fick prova på farten med Splinter!

Vad tycker du om att täcka hästen?

Jag har inget emot det så länge det inte går till överdrift, ex en klippt häst behöver inte ha 4 täcken samtidigt. Och så gillar jag inte hästar som måst stå med täcken på sommaren ( annat än flugtäcken) Regnar det el blåser det kallt så har jag hellre täcke än utan.

Om du skulle vinna på lotto, vad skulle du göra med pengarna?

Beror på hur mycket jag skulle vinna, men först skulle jag betala bort både våra och närmaste familjens lån. Men annars skulle jag nog inte ändra så mycket i dagens läge, köpa till lite saker som gör vardagen lättare i stallet och på gården, kanske bygga en hall. Sen som äldre kanske flytta utomlands, ta familjen och djuren med och hyra in hästarna i ett stall och resa omkring!??Svårt till säga då det knappast kommer hända så har inte tänkt på det så mycket 🙂 Hade jag vunnit riktigt mycket skulle jag skänka pengar till djur välgörenhet…

Vilken är den grymmaste häst sporten?

oj..Här tycker jag lite olika, jag tycker dressyren är grym för att hästarna behandlas som allt annat än hästar, dom har inget ordentligt häst liv ( talar nu om högre klasser) så det är grymt. Sen gillar jag inte heller galopp där dom hoppar över naturhinder, det händer så mycket olyckor, samt att dom ofta kör slut hästarna. Fälttävlan i sig är bara farligt, annars får ju hästarna en mångsidig motion vilket är roligt! Western där dom tvinnar hit och dit och tvärnitar ser inte allt för behagligt ut för hästen..Men värst är kanske där dom pinar tennessee hästen gå med vikter i benen så dom lyfter mer på benen och slår dom i huvudet för att få resning el va dom nu försöker uppnå är ju endå inte klokt! Å det kan man ju inte kalla sport mera!

2010WGChTheCoachNBillyGrayLynchburg-BradleyDick

Bästa och sämsta hästminnet utomlands?

Jag tror jag fick mitt bästa och sämsta minne från samma plats. Det var i Tunisien på en ö som heter Djerba. Ön krylla av hästar, el hingstar!! Nästan alla hotell hade eget stall. Alla va hingstar och alla var undernärda, vissa mer vissa mindre. Men jätte fina och snälla hästar, å konstigt pigga och uthålliga var dom. Dom fick vatten och mat en gång om dagen och det var på kvällen. El kanske dom fick mat på morgonen åxå, det vet jag inte säkert. Dom stod antingen i box el så med ett rep runt halsen ute vid ett träd el någon sten vägg. Jag hittad en svart vacker hingst men helt utan muskler som jag red alla dagar jag var där. Dom sa åt mig att den var hemsk och rida och att den halta, att jag skulle välja en annan. (säkert därför den va utan muskler) Den hade inga fel visade det sig, den var hur härlig som helst enligt mig. Tror den varit bortglömd en längre tid och därför skulle jag ju såklart ha den! Enda sättet att hjälpa hästarna här var att rida, då fick dom pengar att köpa mat åt hästarna. Hästarna i vårt hotell var så eländiga att dom skulle jag aldrig satt mig upp på så vi valde grann hotellets hästar. Det blev stridigheter mellan hotellen när vi var där 🙂 Vi sa att vi rider inte när hästarna ser ut så där!

Helt fantastiska rid platser i laguner, genom öken och vatten red vi och det var verkligen en upplevelse. Men tillika så hemskt att se i vilket skick vissa hästar var i!

Djerba_map 1166555106

Bild på två hingstar, den svarta var min! Den bruna var privatägd och det syntes på dens hull!

img072

Det finns mera frågor, som jag kanske tar itu med vid ett annat tillfälle. om ni ork läsa? kopiera gärna frågorna ni som har blogg och svara på dom.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s