Vad hästen föredrar

Varje år efter betet då jag börjar plocka in hästarna till natten funderar jag på samma. Tycker dom att komma in och sova? Nästan alla av hästarna VILL in när det är dags för kvälls stallet. Det vet jag för dom kommer till porten och står och väntar. Pampas är så glad att komma in att han varje kväll viftar med frambenen och små travar hela vägen, (jag vet jag borde säga åt honom att gå som folk), han gör aldrig så när jag söker honom på dagen för att ex fara och rida. Nu tror ju alla att dom vill ju komma in för att dom får maten inne. Men nu är det ju inte så hos mig mera, dom har ju hö ute hela tiden, dom får ju bara lite hö inne till natten, och kraftfoder får dom ute i hagen om jag inte tar in dom. Så det måste ju tyda på att dom vill in?! Eller va tror ni?

Sen igen på sommaren när dom kommer ut på bete och blir ute på natten verkar det som om dom är lyckliga över det igen, då har dom gott gräs och stora områden, Inte står då någon vid porten när kvällen kommer!? (förrutom Pippi som gjorde det första sommaren hon var här)

Så hur tänker hästen? för den kan ju inte tänka som vi? el.?Jag mena jag skulle åxå vilja vara ute natt och dag sommar tid. Men nu när det är kallt är jag gärna mera inne!

Att hästen mår bäst att var ute så mycket som möjligt är ju självklart, det ett djur som skall röra på sig mycket. Men varför vill dom då komma in och stå i en lite box?? Ha hästarna blivit ”lata” på modern tid? Har d ”vilda” börjat växa bort?

unnamed (43)

Annonser

5 reaktioner på ”Vad hästen föredrar

 1. Säkert har flocken i sig åxå med beteendet o göra, på betet e dom i större flock med flera som vaktar o stora ytor så dom kanske tror sig ha plats att ”komma undan faran”, medan mörker o små inhängnader me kompisarna utspridda i andra hagor gör det så att stallet o boxen är då det tryggaste alternativet!

  Gilla

 2. jo det kan va så men sen igen så blir det ju mörkt redan i slutet av Augusti och hela september som dom ännu är på bete. Jag tror att kanske det är för att dom kommer upp i vinterhagarna. Det är kanske tråkigt här uppe. 🙂 Å fast dom har hö så är det ju inte samma sysselsättning som att beta! Hästen ser ju endå ok i mörker så det kan ju inte va så dom är mörkrädda, dessutom är det ju mörkt i stallet åxå. men klart att kanske dom ser natten som mera fara för dom ute och tycker d e tryggt inne?

  Gilla

  • Jag tänker som så att just när det blir mörkt ute, så som det är nu, så måste dom ”vakta” mycket mera på nätterna än under sommaren då det är mörkt på ett annat sätt. Jag vet inte men tror så. I stallet är det tryggt för dom fast det är mörkt. Kan åxå vara dom har tråkigt såklart. Men just när man tänker på lektionshästarna som älskar gå ute så nu på hösten så ville dom inte alls mera ut till betet.
   Svårt att säga men jag är i alla fall nöjd att betestiden är över igen och hästarna i stallet. Nog för att Jojo bara hick juni och juli på bete dygnet runt i år. Tycker det är skönt med bete men nog är det ännu skönare nu när dom är inne igen.
   Sen är jag ororlig av alla varg historier som man nu hör om här i trakterna.

   Gilla

 3. Jag tror hästarna vill in på pga mörknet. Det hjälper ej med stråkastare eller liknande för att de ska vilja vara ute. Jag tror ej att det är för att de vill äta eller liknande.
  Vi diskuterade just detta för nån vecka sedan med stallägarna. Man märkte bra att hästarna ej längre ville ut när lektionerna tog slut 20.00 och det var mörkt. Tidigare var de jätte ivriga att komma ut fast klockan var samma. Så jag tror det beror på att det är mörkt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s