Fryser hästen?

Den här frågan är ganska aktuell nu, har varit många diskussioner om hästen fryser!

Har läst mycket om detta, inte bara nu men tidigare genom åren. Det jag tidigare alltid läst är om hästar med päls och att man inte skall täcka en häst med päls. En häst med päls torkar åxå bäst om den blivit svettig utan täcke o.s.v.

Nu läste jag igen att man kan påverka hästens isolering genom att lägga på den ett täcke, el att klippa den!

så här står det i artikeln.

Man kan påverka hästens isolering och yttemperatur genom att lägga på ett täcke eller genom att klippa hästen. Ett täcke ökar isoleringen, varmed yttemperaturen sjunker och värmeförlusterna minskar så att hästen klarar lägre omgivningstemperaturer.

på en klippt häst:

För att ersätta det förlorade lagret isolering och sänka yttemperaturen skall man lägga på hästen ett täcke när den inte arbetar. Under täcket kommer temperaturen att vara högre än utan täcke och muskulaturen kan hållas varmare. Hästen storlek avgör hur mycket värme den förlorar och vilken nedre kritiska temperatur den får.

Vad som åxå är intressant var att en liten häst förlorar mer värme. Så stora el större hästar håller bättre värmen! Då menar jag inte tjock stora utan stora i ytan. Så det förklarar varför ex små araber och lätta fullblod fryser lättare. Det här har jag märkt med åren, men att ex små ponnier som man sku tro klarar kylan bra med deras tjocka lurv åxå har lättare för att frysa har jag inte tänkt på.

Den totala mängden värme som förloras beror på kroppsytan. En mindre häst har större yta i förhållande till sin kroppsvikt jämfört med en större häst. Det gör att en mindre häst kommer att förlora totalt sett mer värme och når tidigare sin nedre kritiska temperatur.

Det är främst hästens storlek som avgör den totala värmeförlusten, varför framför allt lättare och mindre hästar behöver skydd och extra foder.

Lösning på att hålla hästen varm är att öka hö mängden allt mer som det blir kallare eftersom dom förbrukar mera. Helt självklara saker där..

Dessutom har hästar i arbete lättare att hålla värmen än hästar som inte jobbas, p.g.a att dom då troligtvis får mer näringsrik mat.

Att lägga ett täcke på en oklippt häst är alltså inte helt fel. Antar att det här gäller i temperaturer mer än minus 20.

Hästarna hos mig har fri hö tillgång så jag behöver inte oroa mig att dom skulle få för lite hö, dom får själv se till att dom äter tillräkligt men jag lägger endå täcke på dom oklippta hästarna här efter om det blir över minus 20. Främst för att dom på natten inte kan ha fri tillgång på hö då dom står i box. Slänger jag in stora mängder hö i boxen är hälften kvar på morgonen för att dom antagligen skiti el pissa i det å äter det inte. Jag snålar inte på höet men slösar ej heller. Det är som att kasta bort mat! Dessutom ett år som detta som torr hö säsongen var usel.

I artikeln stod åxå att för att spara på energi så minskar hästen på sina aktiviteter i hagen. Dom står tätt intill varann el rör på sig stund vis för att öka värmeproduktionen. Jag skratta lite här för det stämmer inte alls på en del av hästarna hos oss, ex unghästarna, Lalle och Tuikku är nog alla och leker och hittar på mera fanstyg nu när det är kallt! 🙂

Tycker lite synd om Pampas här som är ensam i hagen och har ingen att stå nära. Tur har han endå utrymme att promenera så han kan öka värmeproduktionen om han vill!

 

Annonser

7 reaktioner på ”Fryser hästen?

 1. Jag har lite svårt att tro på att det skulle ha med storlek att göra.. Jag me menar, shettisar, russ och connemaror är ju avlade till att klara kalla/blåsiga temperaturer! Nej, jag tycker man ska gå enligt hur det känns bra för en själv och hästen. Alla dessa åsikter om att täcka eller inte täcka tycker jag man sku kunna lägga ner redan..

  Gilla

  • Jo jag tänkte åxå genast på shettis, islandshäst å dom raserna som får en sån sjuttons päls att hur kan de vara så. Men så säger forskarna?! Jag kommer nog alltid vara av den åsikten att det e mera från ras till ras och kommer åxå alltid täcka när det blir 25 grader kallt. Å som vi diskuterade i stallet, hur tänker dom när dom skriver ut sånt här. Gäller d hästar på lösdrift el alla hästar oberoende om dom står i en liten hage el stor! Det saknas en hel del info tycker jag

   Gilla

 2. Jätte intressant inlägg Heidi! Jag har aldrig nånsin tänkt att storleken sku ha med frysande att göra. Då tänker jag på mina egna hästar. Störst var Mercurius och minst Samid (ponny). Alla har varit klippta utom Samid. Men ingen har frusit ens hälften så som Jojo. Klart är det individuellt åxå.
  Faktist jäkla intressant text att läsa!

  Gilla

  • jag blir lite frustrerad då det står olika på alla sidor man läser, vissa säger att man skall täcka hästen och andra inte. Jag har alltid täckt mina klippta, skulle aldrig falla mig in att låta dom gå utan täcke fast vissa påstår att det borde gå till väldigt låga grader. Jag har trott att det är mycket fast i rasen, som ex kallblod, arbetshästar och ponnin skulle klara sig bäst men det är alltså inte så utan enligt storleken. MEN är nog inte helt och tror på det heller. JAG går enligt individ till individ! Ser skillt på alla hur dom klarar av olika väder! Men visst är det intressant hur mycket olika forskningar det finns!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s