läst på netet.

Igen hitta jag en så bra sida som berättar om hästar i trafiken. kopierar det hit men vill ni se videona som är med så klicka in här->http://trafikbloggen.se/hur-snabbt-skulle-du-passera-det-har-ekipaget/

Många hästgårdar ligger så till att man måste passera vägar, längre eller kortare sträckor för att nå andra mer skyddade ridvägar i skog och mark och på många ställen är de allmänna vägarna enda alternativet för att komma ut en sväng med sin häst.

Sannolikt är det ingen ryttare som frivilligt befinner sig på en trafikerad väg med sin häst eftersom det såklart är förknippat med vissa risker. Risker som skulle kunna vara betydligt mindre om bara fordonsförare kunde använda sitt sunda förnuft när de passerade ett hästekipage.

Hur fort skulle du exempelvis passera denna om den stod vid vägkanten när du kom åkandes?

 

moose-alone

Sannolikt inte mer än 10-20 km/h om du överhuvudtaget skulle passera innan den avlägsnat sig. Varför gör du då så? Sannolikt för att du vet att den när som helst kan springa tvärs över vägen framför dig. Det är ju ett djur!

Hur snabbt skulle du då passera det här ekipaget om det fanns på vägen som du kom åkandes på?

 

horse-rider

50? 60? 90? Snabbare? Det finns faktiskt en hel del förare som gör det.
I ärlighetens namn så saktar de flesta ner, dock inte så mycket som det skulle behövas – det vill säga – precis lika mycket som om det hade varit en älg som stått där!

En häst är visserligen ett tamdjur och ingen förnuftig ryttare skulle väl ge sig ut i trafiken med en helt otränad häst. MEN – en häst är ett djur, och ett djur kan göra oberäkneliga saker. Precis som ett barn. Precis som mobil-zombier! Den kan bli skrämd av oväntade saker och därmed ta ett skutt rätt ut i trafiken. Vad som händer då om du kommer forsande i 90 kan du ju föreställa dig.

Nu kan jag tänka mig en del stämmor höjs och säger ”Men vad sjutton ska hästar befinna sig på vägen för då? Rid i skogen, för fasen!” och liknande åsikter som man ofta ser när det här debatteras.

Tja, har du den åsikten får du såklart ha den, vi lever i ett land där man fritt får ha sina åsikter, men precis på samma sätt kan jag och flertalet hästägare då tillåtas ha åsikten att alla ni som tycker så kan parkera era bilar för gott och cykla i fortsättningen. Då kanske ni gör mindre skada.

Sannolikt inget ni skulle göra, och sannolikt kommer hästägare inte sluta rida på vägarna. Dels av den anledningen som jag skrev i inledningen och dels av den enkla anledningen att ett hästekipage är en trafikant på samma sätt som exempelvis en gående och har precis lika mycket rätt att befinna sig på vägen som du! Undantagen är motorvägar, motortrafikleder, gång- och cykelvägar samt när skyltning förbjuder det.

Om en häst drar en vagn eller släde räknas det ekipaget dessutom som ett fordon på samma sätt som du i din bil.

Sen gäller ju ansvaret självklart åt båda hållen. Som ryttare ansvarar man såklart för sitt ekipage och skall visa hänsyn till såväl bilister som andra och följa gällande trafikbestämmelser.

Men jag tror de flesta ryttare tar det ganska försiktigt och att det är bilisterna som är alldeles för oförsiktiga. Och om det nu är så att du som bilförare inte bryr dig om hästens eller ryttarens liv, så kanske du är rädd om ditt eget. Betänk att en häst kan väga lika mycket som en älg, och vi har väl alla sett bilder på älgar som sammanstött med bilar. Precis samma sak kan såklart hända med en häst. Här är ett exempel:

TDfSLg8l

Och om du nu mot förmodan inte skulle bry dig så mycket om din eller din familjs hälsa heller, så kanske du bryr dig om din plånbok.

En hästägare har i motsats till en hundägare inget strikt ansvar för de skador hästen orsakar. Ryttarens ansvar för vagnskadan får därmed bedömas med stöd av skadeståndslagen och förutsätter att ryttaren uppsåtligen eller av grov oaktsamhet orsakat olyckan. Du måste alltså då bevisa detta och i så fall väcka åtal i domstol.

Bilister har av hävd ett stort ansvar för sina handlingar i trafiken medan ”oaktsamhetströskeln” för en ryttare är högre. Denne anses, troligen, oaktsam först vid allvarligare avsteg från sina åligganden i trafiken.

Bryr du dig varken om hästens, ryttarens eller ditt eget liv eller din plånbok, så kanske du i alla fall inte vill bli till publikt löje. Du riskerar nämligen att hamna på Facebook för alla att se.!!!!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s