På väg åt fel håll

Vet ni att hästen växer upp till 8 års ålder? speciellt kallblod och stora raser kan ändra i ryggraden/skelettet upp till 8 år. Och endå börjar vi rida hästen allt tidigare, galopp hästen har ju tagits i bruk tidigt i alla tider men nu blir det även högre och högre krav på både dressyr och hopphästarna! Förr var ännu gränsen på uppvisningar 4, nu är det 3. 4åringar rids med kandar och hopphästarna skall hoppa högre och högre vid 5 års ålder.

Sen undrar vi varför hästarna inte håller och går sönder.?? Det är med andra ord helt sjukt att börja rida en 2,5- 3 åring, 4-5 år skulle vara en bättre igångsättnings tid.Men det har vi varken tålamod el råd med. Pengar är det som styr idag.

Stella är nu 3 år och ser verkligen färdig ut, men skenet bedrar. Elli däremot ser inte alls färdig ut fast hon är lika gammal. Jag kommer verkligen inte att skynda med deras ridande, speciellt inte Elli. Jag kommer fortsätta som nu, bara rida 5-10 minuter åt gången en gång i veckan el 1 gång på två veckor och väldigt fritt. Inga krav och med vintervila mellan varven.

Tänk er fullblodet som rids in vid 2 år, och tränas dessutom ganska hårt, dom är ju i sina bästa tävlingsår som 5-6. Flesta fullblod går i pension före dom fyller 10 el tidigare för att dom är sönder. Splinter tävlade ännu som 11/12 åring medan Inez är 6 år och redan borttagen ur spelet!

Så tänk en extra gång på era unga hästar nästa gång ni rider dom! Låt dom växa och vara unga! Här i våra knutar har ingen så stora pengar på spel att man skulle måsta skynda!

Annonser

4 reaktioner på ”På väg åt fel håll

 1. Bra inlägg! Tycker åxå hästarna rid in allt för snabbt och allt för tidigt. Jag kollade på hingstar åt Jojo för ett tag sedan. Jag vill ha en Totilas son åt henne. Han är bara 4år och han gick i videon som en fullt skolad häst. Man skulle aldrig kunnat tro att han var så ung. På videon jag såg tror jag ännu han var bara 3år.
  (Nej Jojo ska ej betäckas detta år men sperman ska köpas nu för att få den).

  Det är bra Heidi att du tar det lungt med dina flickor.

  Gilla

 2. Precis det jag säger åt alla dumma typer som tjatar på mig om hur långsamt jag rider in Uni. Man kan inte ha brått med en så stor häst om man vill ha en hel häst i framtiden, vilket jag vill.
  Tycker barn skall få vara barn, inte sätter man ju heller sitt 3 till 5-åriga barn på hård fotbolls- och styrketräning så varför tvinga hästbarnet göra det? :/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s