April uppdatering

Ny månad har vi sen jag senast skrev och våren har börjat visa att den är här för att stanna. Tussilagon över allt, gräset har börjat växa och hästarna har börjat snåla på dom få stråna som finns. Vinterpälsen faller mer och mer, både av dom klippta o oklippta och det börjar komma fram fina hästar under all päls..Elli klippte jag till hälften då hon svettas så mycket när man motionerar henne. Köpte en till klipp maskin som går på acku, den är väldigt tyst och liten och lätt att klippa unghästarna med som aldrig blivit klippta tidigare.

På dagarna har dom klippta hästarna fått gå utan täcken medan natten och morgonen ännu är så kall att dom får ha ett tunt täcke på sig. Besvärlig tid på året just nu men som tur varar det inte så många veckor. Bara marken blir lite varmare så skall hästarna få börja gå ute dygnet runt.

Elli och Lalle är antagligen värdens slöaste livsnjutare, dom bor nästan ordagrant inne i pihatton, där ligger dom och snarkar hela dagarna och trivs som fisken i vattnet.. Lalle fortsätter bli bättre och jag är mer och mer övertygad om att Lalle och Stella är en perfekt kombi. Deras första tävlingar i år var på påsken, dom hoppade en stabil och bra felfri bana och fick sin första gemensamma rosett!

12376680_577499652418032_6890988027042961403_n

Elli har åxå vuxit till sig och beter sig nu betydligt vuxnare, jag har skrittat henne barbacka med bara grimma och hon är så försiktig när jag sätter mig upp. Hon rör inte en min och går så försiktigt!

 

Stella har varit med på Kyvyt Esiin som ordnades under påsken och förra Söndagen. Första gången gick inte alls som jag velat, hon blev jagad med spön och fick dålig kritik för att hon stannade efter hindret. Andra gången sa jag till om detta, att hon gör exakt som vi övat och måste bedömmas där efter. Dessutom tillåter jag inga spön. Hon skall inte jagas till hindren. Domaren förstod detta bra och lät oss göra som vi övat. Jag vill inte ha en hysterisk häst som springer runt och runt utan någon som helst respekt för mänskan. Jag vill att hon kommer till mig efter hindren och väntar tills jag nästa gång för henne till hindren. Det gick mycket bättre sista gången och domaren sa t.o.m att det ser bra ut nu.

Dom höjde hindren till max som var 1.20 cm. Inga problem för Stella. Vi hade förberett oss på att höjja till 1.30 som jag trodde var max höjden. Hon hoppade lite med spänd rygg och lite i obalans vilket såklart drog ner lite på betyget. Men med tanke på att hon hoppat exakt 1 gång före kyvyt esiin i år så kan jag inte annat än vara nöjd. Skulle man övat mer skulle balansen varit bättre. Att hon kommer dit med 1 övning i bagaget och får bättre poäng än många andra hela halvblod med hoppstammad släkt tycker jag är mer än bra!

12916748_577499745751356_8605356274276773700_o

Andra gången bedömdes även gångarterna och exteriören. Hon fick super bra kritik för exteriören och traven. Hon hade en bra ”tamma leima” som jag inte vet hur jag skall översätta till svenska, ben, bog, länd, rygg och bak, allt var perfekt! ja hyvä ratsu malli /bra rid modell. Poängen kommer hem med posten senare! Galoppen var tyvärr ganska hemsk, hon var spänd och skärrad för att vi jaga på henne, korsgalopperade och slängde svansen på ryggen. Det här är ju åxå något man kunde ha övat, hon fatta ingenting varför vi jagade henne av och ann i manegen. Stackaren var helt förvirrad 😦 Gillar inte alls sättet det görs på..Efter allt det här jagandes skulle jag skritta henne från handen. Nå, hon var ju såklart uppe i varv och skrittade med korta steg. Vilket var synd för hon har en lång och bra skritt på riktigt! En till sak som jag tycker borde ändras, det börjades med galopp, sen trav och till sist skritt. Jag hade gjort det precis tvärtom om jag vetat hur det skulle gå till!

IMG_4152

Men som sagt så fick hon trots allt detta bra poäng och jag är så stolt över henne. Hon har åkt trailer ensam båda gångerna, gått in alla vägar på första försöket. Varit lugn och snäll på ”tävlingsplatsen” och visat att hon är väldigt lätt att ha med sig! En väldigt lärorik händelse för framtiden!

Nu skall jag börja rida båda tjejerna. Jag kommer börja i terrängen med båda två. Monica och Macarena följer med som stöd åt Stella och Lalle och Stella följer med åt mig och Elli.

Macarena & Monica har varit på sin första Jepa timme för en par veckor sedan och skall pånytt igen på Söndagen. Macarena var ännu en häst Jepa tyckte om 🙂 reslig och fin häst, hon är som jag sagt väldigt stark och mycket i händerna men bär sig själv så bra och dansar frammåt.

Planer för Macarena då? Betäckning !! 🙂 Med vem annan om inte med Pampas!! Macarenas ägare fråga mig här om veckan om vi inte kunde prova betäcka Macarena nu när hon är i så bra skick. Det tyckte jag lät som en priima ide och nu väntar vi på att brunsterna skall börja komma regelbundet! Om det sen lyckas vet man ju aldrig, hon är endå 19 år gammal så.. Men när hingsten står på gården kan man alltid prova! 🙂

För Pampas del ser det ut att bli ännu fler betäckningar, ett annat halvblods sto! Stoet och hennes valack kompis kommer troligtvis att komma hit redan snart och bo här tills betäckningen är över! I övrigt har Pampas blivit en riktig hemma polle som saknar tävlings livet och all happening! Vi hoppar här hemma varje vecka men det är såklart inte samma sak. Vi slog vårt rekord åxå för en tid sen. Vi hoppade 115 cm lätt!!! tidigare har vi ”bara” hoppat 1.10 cm. Måste ta mig tid och fara någonstans med honom här under våren! Varje gång trailern rullar in på gården ser man hur han spetsar öronen och väntar på att det är hans tur 🙂

Nova fortsätter vara Nova på tävlingarna och hemma i stallet. Våren har hittat till honom åxå och han tror han är hingst igen. Han står och kinar med den snällaste valacken i stallet och visar vem som är kungen. På tävlingarna hade han gjort galopp ombyte på vart tredje när dom egentligen bara skulle galoppera rakt på en linje 🙂 Han tror visst att han tävlar i en svårare klass än vad han gör!! Sötnos!!

12966695_10153721591144825_624997743_n

Pippi lever som bäst upp till sitt namn, hon var inne på sin tredje brunst vecka i rad när det nu äntligen börjar avta. Hon skriker och fjantar sig mest hela tiden och allmänt jobbig. Marie har trots detta klarat bra av att rida henne med lite extra nerver i bagaget. Tokig som hon är rider hon barbacka även i terrängen, men dom har klarat sig super och dom trivs jäkligt bra med varann så bra så! Snart är det väl Idas tur att rida Pippi en tid då Marie skall få hem sin hundvalp. Den kräver all hennes lediga tid i början så Ida har varit snäll och lovat rida Pippi under tiden!

Tills nästa gång igen..

Heidi

 

Annonser

4 reaktioner på ”April uppdatering

  1. Stella (hästen) är jäkla snygg! Hon har alltid varit fin men nu är hon helt otroligt fin. Jag ser inget på henne som man sku kunna önska annorlund. Så jäkla snygg och fint/korrekt byggd.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s