Dagen efter

Tacka vet jag araber och deras starka ben. Avla in lite mer blod i era hästar och sår är no problemas, inget att bli till sig över. Dom har en otrolig läkningsförmåga. Lalle är så gott som återställd, såret har vuxit fast och svullnaden lagt sig. Såklart har såret varit öppet och han har gått ute hela natten. Inte stått i box som dom flesta tror man skall göra. Och det värsta att packa in såren med det ena och andra. Att det hålls rent är a och o men sen skall det få luft åxå. Det har t.o.m vuxit fast så snabbt att jag måste riva upp d lite för att försäkra mig om att få det tvättat ordentligt. Efteråt sprutar jag lite vetepedoxid el va det nu heter, som ”äter” upp alla bakterier och drar ihop såret. Att hästen rör på sig är åxå jätte viktigt. Blir den i en sjukhage el box och stå sväller benet oftast mera upp. Han får skrittas nu till att börja med några dagar men sen skall det nog gå bra att rida som vanligt.

Pampas sår som alla var jätte små syns knappt idag. Han har inte ett svullet el varmt ben heller. Endå sprang han i diket och bland brakel och kvistar som bra kunde gjort många hästar halta. Men jag har alltid sagt d å nu bevisat igen, den hästen har ben av stål!!!! …..hoppas jag inte behöv ångra att jag sa detta högt…..knack i träd…

Det här hör inte alls hit men måste berätta när det nu kommer på tal. Förra sommaren dagen före en tävling fick pampas en STOR tjock spik rakt in vid strålen. Jag skulle fara och rida och märkte att han gick konstigt med bakbenet. Det händer ju att hästar som trampar på spik kan blöda för mycket el t.o.m måsta avlivas om d träffar riktigt fel ( hände åt en bekant) så jag ringde veterinären och fråga om jag kan ta ut den el måst jag åka ti klinik. 

Med hjälp av petri rev vi ut den och spolade kallt vatten på tillika samt betadine. Det var jätte sjukt för Pampas rev tillbaka foten. Och den satt rätt djupt. Spolade länge, tills d sluta blöda och så fick hoven torka en stund. När jag släppte honom tillbaka i hagen galopperade han iväg som inget skulle ha hänt. Nästa dag var hoven  och benet helt normala, han halta inte och jag tävlade som planerat nästa dag!!! Veterinären sa att hovböld får han garanterat efteråt, men noup inte det heller. När smeden kom nån vecka senare fanns d inga spår av spiken, han skulle inte ens kunnat peka ut var den hade gått in om jag inte berättat. Stålpappa minsann!!👍

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s