Vatten och kallt väder

Det är problem för många med vattnet på vintern, det fryser, hästen dricker sämre och kolik är vanligare.

Petri har isolerat en vatten tank och lagt in värme i den.♥ Det funkar super bra, eller åtminstone hittills. Det har ju ännu inte varit kallare än minus 12 hos oss. Upp till minus 8 hålls den ofrusen utan värme. Sen måste jag koppla värmen i.

Många stall för inte ens vatten ut åt hästarna på vintern, det skulle aldrig falla mig in att göra så. Äter dom hö ute skall dom ha vatten ute el bli bjudna vatten efteråt.! Dom som har fri till gång på hö skall ha vatten hela tiden. Sen har då många vatten ute men det fryser ju såklart, och då finns det hästar som inte vill dricka. Som ex min Stella. Hon är verkligen hopplös och jag skulle inte bli förvånad om hon fick kolik. För det första dricker hon inget inne! Varken från självfyllande vatten kopp el från ämbar. Hon dricker inte heller från ämbar om du bjuder efter att du jobbat henne. Hagen är enda stället hon dricker på och det skall vara isfritt. Det här är jobbigt. Så ja…jag gillar plusgrader om nu nån funderar varför 🙂

Jag fyller på vatten i hagorna 3 gånger per dag och med varmt vatten om det behövs. Det här kräver en hel massa jobb och dyrt är det med. Alla ni som betalar för varm vatten vet vad det kostar 🙂 Men så har jag aldrig haft en kolik häst här heller ännu, *knack i trä* Så det är värt allt besvär. Jag är åxå noga med att dom som rider ser till att hästen får /har vatten efter ridningen. Så man blir ju lite arg när man sen hör ett sånt skitprat att hästarna i det här stallet inte får vatten. Det här är många år sedan men jag blev verkligen arg och berättade det åt dom åxå att det där slutar ni av med. Jag är nog ett av få ”större” stall som har vatten ute året runt åt dom och dessutom varmt så det är nog det sista man skall tala skit om. *morr*

Men tillbaka till Stella ännu, det måste vara värdens försiktigaste häst, inte bara med vattnet utan med allt. Hon vågar alltså inte sätta huvudet i ett ämbar ens fast där är godis. ( hon är en godisgris) och vågar inte  ens snusa på vatten automaten i boxen. Är det halt, hårt, annan färg på underlaget kryper hon fram. Ja alltså sååå rädd om sig. Men sen är hon inte rädd annars, ex hoppar hon diken utan att fundera, går orädd i terrängen, in i trailern fast hon inte åkat så mycket och sånt där som andra kan kytta på.

Igår var det V-NRs julfest och där var en kvinna som jag nu inte minns vad hette, men som var duktig på det ena och andra. Jobbar hästarna från marken och ger lektioner o.s.v.

Jag hade sån lust att fråga henne vad man gör med en häst som älskar att galoppera fort men som inte alltid får göra det men VILL endå 🙂 vad man gör med en häst som är rädd att dricka 🙂 o.s.v..Jag frågade inte men det skulle ju vara intressant att höra hennes lösning !

I förra veckan fick Elli komma till manegen. Efter en vecka med hårt underlag hade jag inte kunnat motionera henne just alls. Bara varit ut och gå lite vilket inte räcker åt fröken. Så jag var lite nervös hur hon skulle bete sig inne i manegen med bra botten under sig. Jag började att leda runt henne förrän jag longerade. Det var inte så illa som jag hade väntat mig. Hon har nog verkligen lugnat ner sig. Det var bara lite rodeo mooves och hoppas och studsas. När jag ledde henne trippade hon hela tiden och skulle små trava. Men inget värre faktist. Jag hoppade upp efter ca 20 min och genast när jag kom upp på ryggen lugnade hon sig, varje gång helt otroligt. Hon skrittade med långa lugna steg och tittade omkring sig 🙂 Hon är ju bara för söt. Lite osäker var hon så hon gick helst efter Vinnia hela tiden. När jag inte lät henne göra det stannade hon och funderade men gick sen snällt! In i släpet gick hon åxå själv, lastade sig själv båda vägarna, fast hon inte åkat släp sen förra våren. ♥

15301297_700656353434510_1392033301_n.jpg

 

Annonser

5 reaktioner på ”Vatten och kallt väder

  1. Jag har åxå provat att smaksätta vattnet men när Stella inte ens sätter huvudet i ämbaret så hjälper det inte så mycket. Konstigt nog vågar hon äta från matskålen i boxen.!! Å nu när jag skrev det där så slog det mig att jag måst prova lägga vatten i matkoppen i boxen!! Jag har lagt morötter i vatten skålen så hon skulle försöka ta dom men nej, dom ligger kvar varje moron. jag ger åxå mashen väldigt våt vintertid och med varmt vatten lagad såklart. Araberna dricker ju alla dåligt, el lite. Mindre än vanliga hästar iallafall. Dom är jag inte oroliga för men Stella som inte är hel arab oroar mig. Men kanske det är araben i henne som gör att hon klarar sig utan vatten 🙂 tack för tipsen och kommentaren iallafall !

    Gilla

  2. Jag har också problem med att få mina hästar o dricka. Mambu dricker fast det e kallt vatten helt ok, och tar gärna ljummet vatten om man bjuder. Masa sen igen dricker inte om det är svalt och bjuder man ljummet bara leker han med det. Så han e ofta ”torr” och svår att hålla vätskad. Ha börja ge ljummet vatten 3ggr/dag extra som e smaksatt med chevinal eller lite mash och nu dricker han super bra 😊 Brukar dessutom göra kvällsgröten extra vattnig nu när det är kallt ute. Lyx när era hästar har ljummet vatten också ut 😊

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s