Rida ensam i terräng?

Rider ni hellre MED eller UTAN  sällskap i terrängen? Beror det kanske på vad ni har för häst?. En del är ju jätte osäkra i terrängen. En del är bättre att vara ensamma ut med.

Jag gillar att rida ut ensam! Kanske för att jag har hästar som är bättre ensamma än med sällskap.? Men annars åxå så gillar jag att kunna fara exakt i min takt. Galoppera när jag vill, stanna när jag vill och inte behöver fundera att hur går det för den andra.

Pampas är det inte så stor skillnad om jag är ensam med el har kompisar, bara att Pampas måste jag rida först med. Så då måste jag ha med mig en häst som kan gå bakom ifall vi skall ha sällskap. Sen har Pampas en tendens att smitta av sig bra vibbar åt den andra hästen. Flesta hästar beter sig bättre med honom som sällskap än med någon annan från stallet. Vi har kommit fram till att det måste vara hans självsäkerhet som gör att den andra hästen känner sig trygg. Pampas har fungerat läromästare åt många hästar som behöver lära sig gå i terrängen.

Nova och Lalle är båda bättre ensamma tycker jag, båda två är såna som kokar lätt om det blir galopp och dom måste vara bakom. Som första i ledet går det sen ok. Men speciellt Nova är 10 gånger bättre ensam. Idag red jag Lalle ensam och han var så härlig, vi galopperade långa sträckor och han var inte alls stirrig el knyckig som han kan vara. Inte stark och inga bockar. Helt perfekt. Tänk vad det har ändrat med den hästen, han var ju livrädd för allt i terrängen för en par år sedan och gjorde inget annat än bockade i galopp. Du fick han inte 100 meter från gården i början före han skulle vända hem. Nu är det spetsade öron rakt framåt och rask skritt från början!

Vinnia jobbar jag med! I början hade jag alltid sällskap då hon var så otroligt osäker. Hon våga ju knappt gå ner till ridplan ens. Sen började jag rida samma runda varje gång ensam med henne så hon fick mod att gå den själv. Nu har jag varit på flera längre rundor med henne och det har gått nästan smärtfritt. Hon stanna alla gånger och försöker vända hem när vi är ca 1-2 km hemmifrån. Trilskas och försöker skrämma mig men går sen alltid snällt efter att hon märker att det inte lönar sig. Vad som är bra med henne är att hon inte är rädd för något, förutom vatten 🙂 Jag menar hon ser inte på postlådor el stenar i skogen som ex Nova kan göra. Hon är relativt trafiksäker med tanke på att hon inte varit i trafik förrän hon kom hit. Vinnia är ännu bättre med sällskap men blir bättre och bättre ensam. Och enda sättet att bli bättre är ju att öva! Men av alla hästar här i stallet är hon nog den jag helst tar om jag skall rida ut med någon. El Pampas..

Macarena blir fruktansvärt stark om du rider efter en annan häst i galopp. Jag har ALDRIG varit med om en häst som är så död i munnen som hon. Du kan lika bra lägga ett rep runt ett träd och dra. Samma känsla. Så hon är åxå bättre i terrängen ensam på det viset. Sen har hon tyvärr en annan dålig sida som kommer fram när hon är ensam, fast hon varit fälttävlans häst VILL hon helst inte gå ensam ut. OM du försöker stanna henne på väg hemåt flippar hon. Alltså totalt. Vi har fått lite pli på det här men det finns fortfarande kvar. Har jag Stella som handhäst är hon nästan bäst. Då har hon ingen att tävla med på samma vis och tillika trygghet vid sidan om.

Så i stora hela är alla hästar här bäst i terrängen om du rider ut ensam. Alla hästar här har en tendens att koka över lite i galopp så att fara ut allihopa är ingen bra ide 🙂 Endå brukar vi göra långritter 2-3 gånger per år där vi far hela stallet och efter ca 10 km lugnar dom sig och det är riktigt roligt!

Gammal bild, har inget nytt material.

Annonser

5 reaktioner på ”Rida ensam i terräng?

 1. Helt som du säger så beror det på häst. Med Mambu gör jag vad som helst när som helst. Rider mycket ensam men gärna också långritter i friskt tempo då hon är så snäll och kan gå först men också lätt sist. Masa sen igen rider jag helst ut ensam, han blir så vild och energisk att jag inte hålls på i sällskap. Skulle vilja rida mer ut med honom i grupp så har sakta börjat vänja honom och nu fungerar skritt o trav utan att han börjar bocka hejdlöst. Men som sagt, det är ingen njutning att rida honom utomhus, han är så otroligt pigg och små travar och ”Piaffar” hela tiden så rider ut vintertid bara det nödvändiga 1-2ggr vecka. Förhand sen kan jag skritta o trava honom i skogen fast dagligen, han är bra joggingkompis. R e så ung o oerfaren ännu men vi har varit i grupp hittills och det har fungerat fint 😁

  Gilla

  • Masa och Nova är nog rätt lik varann på många plan 🙂 Jag har gissat att Mambu är snäll och lätt att rida ut med när jag sett att många lånat henne. Måste ju betyda att hon är säker! Och R blir nog bra om du fortsätter rida ut mycket med henne som ung! roligt att höra hur dina hästar funkar i terräng!

   Gilla

 2. Som du nog ju redan vet så var Jojo väldigt osäker i terräng innan vi kom till dej och bo. Efter ett halv år med du och Pampas i terräng var hon som en helt annan häst. Idag som är så är det ingen skillnad om man är ensam eller med sällskap. Hon är endast och hoppar till om elbandet knäpper vid en kohage var jag rider förbi. Allt annat är okej. Jag tycker om att rida ut ensam. Vilket jag åxå gör 9ggr av 10. Men allra bäst är det enligt Jojo när Mika cyklar i terrängen med oss. Hon gillar även om vi har Ruubik eller Zaba som handhäst. Bara att hon och R ska alltid tävla i galoppen. Men den bästa läromästaren för rädda terränghästar är helt klart Pampas. Det är bevisat! Så ska jag nu då välja så väljer jag med Jojo ensam. Kan vara det är jag själv som gillar tystheten osv. Jag hamnar ju prata konstant och vara runt folk på jobbet så lugnet är skönt.

  Gilla

   • Joo så är det. Jag tror alla hästar som bara har chansen att lära sej gå i terräng och känna sej trygga där, gillar det. Visst blir Jojo het emellanåt, men det är ju bara sån som är. Men hon är liksom helt terrängsäker om man så kan säga 🙂 Tackvare Pampas och att vi stått i å fortsatt rida ut.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s