Mysteri

Jag behöver igen era synvinklar på en grej. Jag skall förklara vad det är jag grubblar på! Säg gärna om ni kommer på någon bra anledning efter att ni läst vad jag har för funderingar! Har ni sett något liknande?

Så länge Nova och Pampas ridits har jag aldrig behövat skydd på dom. Dom båda går/springer med brett mellan benen så det tar inte i någonstans. Dom trampar sig inte och vet precis var dom har sina ben. Pampas t.o.m hoppar bättre utan skydd.

Efter att Nova kom hem efter ett år borta märkte jag att han var väldigt snubblig och dessutom ömmade på ojämnt underlag. Det var det första jag reagera på, efter att jag fick speglar till ridplan märkte jag en annan grej. Han slår i frambenen med varann! Hans framben går nästan i kors när han skrittar/travar, förstår ni hur jag menar? Så jag började använda skydd fram, såna här

Bildresultat för damasker till häst

Efter bara en vecka var dom redan slitna längst ner där det svarta börjar. Så han skavar på ordentligt. Jag red med dessa alltid, både i terräng och på plan. Även när jag longerat hade jag dom på. I terrängen tyckte jag mig märka skillnad snabbt, han sluta snubbla!

För en par dagar sedan när jag red på ridplan och nu idag igen såg jag i spegeln att han inte längre stöter i benen i varann!! Inte i skritt och inte i trav. Vad jag nu vill veta är att är det för att han tappat el ändrat musklerna så mycket när han var borta som han slått ihop? eller är det ridstilen dom haft? Vad är d som gjort att han ändrat så där radikalt? Och nu på några månader har jag omedvetet fått bort det igen? Att musklerna drar i hop sig el minskar förstår jag, men hur kan han i cm bli smalare mellan frambenen? skelettet kan väl inte ändra?

Jag kollade skydden idag efter att jag ridit och dom har inte slitit alls sen jag då för en bra tid sen kollade hur slitna dom var. Jag kommer följa med läget, och jag kommer fortsätta ha skydd åtminstone i terrängen då jag tycker det ger lite stöd åt honom. Men jag hoppas så klart jag kan skippa skydden igen en dag. Inte för att det är ens jobbit att lägga på dessa skydd. Dom är ju sjukt enkla och sitter väldigt bra på honom.Det har redan blivit en vana att ha dom, men om hästen inte behöver skydd så är det onödigt att ha dom. Speciellt sommar tid då det är varmt och det är inte alls är bra att benen blir varmare än vad dom normalt skulle bli utan skydd!  Kan ju inte vara speciellt bekvämt heller att ha något som spänner runt benen.

Va tror ni om det här?

Annonser

6 reaktioner på ”Mysteri

 1. Jag gissar på endera skoningen eller så att han musklat sig annorlunda sålänge han var utlånad.
  Pirayan hade en period när han var omusklad som han var jättemärklig att rida och rörde sig allmänt dåligt, blev bättre när han musklade om sig!

  Gilla

 2. Sen kan skoande ha en sak att göra. Då ressu va borta 6 månader o blev skodd av en annan än pappa börja han ju slå ihop han också!! Det behövs bara sååå minimalt för att de ska ändra..

  Gilla

  • hur har jag inte tänkt på det, jag visste att skoningen hade med ömmande att göra. och det har ju slutat nu så hur plussa jag inte ihop att det kan ha med benställningen åxå att göra!!?? Va bra att du sa det och se bara så bra att jag tog upp det här 🙂 Jag nästan hoppas det är skoningen, men finns det fler ide´r så hör jag gärna dom åxå ifall att det inte är det.

   Gilla

 3. Ofta börjar hästar slå ihop benen ifall ridplan/manege inte lanas tillräckligt ofta och det blir spår. Då försöker dom rymmas med hovarna på spåret och vinklar benen annorlunda. Så en möjlighet kan vara att dom inte lanade tillräckligt ofta där han var.

  Gilla

  • ja det har du så rätt i. Tack för tipset. Men i det här fallet är det inte det för över halva tiden hade hon inte ens ridplan och andra delen av tiden han var borta stod han i ett stall där jag vet att där sköttes manegen och ridplan!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s