kalla dagar bakom oss

Nu då det varit kalla nätter, minus 15 och mera så märker man verkligen hur stark solen är när den är framme på dagen. Här om dagen visade t.o.m  termometern plusgrader en stund! Och när jag kör ut varmt vatten på morgonen hålls det ofruset tills det är slut. När man ser hur bilrutans is smälter och snön och isen droppar från taket så vet man att vi är på rätt väg. Så härligt♥

Tack vare solen har vi kunnat rida på helt normalt, galopp tränat här hemma på vår galopp bana  och tränat för Jepa men tyvärr blir det ingen Juhos träning. 😕 hade verkligen sett fram emot den sista träningen.. 

16652046_738244076342404_1152736036_n

På Tisdagen fick Pampas, Nova och Vinnia ackupunktur. Alla mådde bra och var fina i musklerna, Joppe sa att verkligt bra musklade då dom alla hade nedanför manken muskler där ofta ridhästar brukar vara utan. Vinnia kanske aningen trött i kroppen men inget som vi skulle göra något åt, tvärtom fortsätta rida och absolut inte ha ledigt längre tid. (jag fråga att behöver hon få en vecka ledig och han sa NEJ!!)

Idag när jag steg in i stallet möttes jag av en gudomlig doft, kutterspån.! Senaste veckorna har jag för det första haft för lite spån och för det andra ”vått” spån. Det är inte vått på det viset som ni nu tror men det är så annorlunda mot kutter. Det är super spån men det har inte den där doften.. Det är tio gånger lättare att städa med det och så packar det sig bättre. 2/3som jag får spån av har slutat så jag har varit itan påfyllning nu sen hösten. Nu är lagret slut och det kommer nog till nästa vecka men inte tillräkligt. 

Är lite stressad då jag hatar att ha för lite spån i boxarna. Nu är det ju inte lite mot va alla andra har men jag skall ha  mycket!!! Tänk dig när du städar en box att där sku va så mycket spån/torv att du inte vet vart du skall lägga det och det kommer upp längs med väggarna. DÅ är det rätt mängd!! 

Om du vill att det inte skall lukta i stallet och att boxen skall vara lätt städad då skall du ha mycket under. Och såklart speciellt vintertid när golvet är kallt och hårt är det ju alltid bra me mycket under. Det blir inte dyrare att ha mer under, tvärtom i längden tror jag du sparar. 

Vet inte vad jag ska ta mig till med elli och stella, av två helt olika orsaker. Elli för att hon är så ursäkta nu men satans vild!!! Det går inte att ha henne med som handhäst och när jag longerar slutar det varje gång med att hon är genomsvettig och drar omkull 1-2 ggr. Jag har ingen kontakt med henne före hon fått sprätta av sig. Och fast hon drar omkull skiter hon fullständigt i det. Fullt meno på bara. Jag har sett och skolat många unghästar men aldrig något liknande, hon är ju endå 4 år redn. Men sen när man ser på pappa hennes så förstår jag nog lite varifrån hon fått det. ..fast Nova alltid varit ”vild” så har han aldrig varit såhär. Huhu kommer bli en krävande häst. Borde söka en medryttare så hon kan ridas två gånger om dagen😂

Å sen stellas problem. Här igen har jag aldrig skådat en räddare häst. Och då alltså rädd för så konstiga saker så man sku tro hon är blind. Så misstänksam fö allt värdens mystiskt. Några exempel, om stallgången är våt på ett ställe kan hon inte gå där, el om det ligger ett täcke på på golvet i närheten. Senaste dagarna vågar hon inte gå in i egen box på kvällen. Där är inget annarlunda än va det vari hela vintern, ja förutom höbalen som ändrar lite storlek efterhand man tar av det. Som jag sagt tidigare våg hon inte sätta huvudet i ett ämbar. I förrgår fick jag henne att dricka från ämbar men endå idag så var det farligt igen. Sen är hon modigare än många andra när det kommer till att hoppa diken tex, gå in i trailern å sånt. Men såna här små saker äter upp henne. Men det har varit så jobbit den här vinter då underlaget varierat massor, fläckar på vägen, sand på vägen, snö i stallgången, hon går ordagrant över en för att inte behöva gå över den där ena fläcken..suck.. Så trött på henne

Nu lever jag ju i hoppet att alla dumheter försvinner när jag börjar rida dom igen och dom har sysselsättning. Men kul att jag har ytterligare två hästar som kräver daglig motion för att funka normalt👍😋

Ojoj det blev långt det här, inte min mening. Vi hörs
 

Annonser

2 reaktioner på ”kalla dagar bakom oss

  1. Så rätt, många stallägare menar sej spara med att han boxarnas golv täckta med ett tunnt lager torv. Skriver torv för det är det man ser oftast. När hästen pissar så sprider pisset ut sej på en väldigt stor plats eftersom det ej finns tillräkligt tjock bädd för att kunna suga sej rakt ner. Pisset blir då åxå helt på ytan medan om du har en tjock bädd så blir ytan torr för pisset far till bottnet.
    Tror det du menar med ”vått” är vanligt sågspån. För det känns ju fuktigare än det luftiga torra kutterspånet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s