Med hästsläp i trafiken

Tidigare har jag nämnt mycket om hur det är att rida med häst i trafiken, el längs med vägar. Nu ha de ju vari aktuellt me hästsläp i trafiken. Då vi hade en olycka där hästsläp var inblandat. Så här tänker jag.

Jag har alltid sagt att att jag förstår varför folk blir irriterade på hästsläp på vägen. Därför att allt för ofta kör dom under 80 km timmen. Kör du bakom vilket fordon som helst som kör sakta långa sträckor och inte ger väg blir flesta irriterade. 

Det är ju egentligen förbjudet att köra åt sidan här i finland, vilket är helt sjukt enligt mig. Se bara på ex sverige hur mycket bättre trafiken funkar där när folk ger väg. Men jag ger väg oberoende, och man behöver inte köra ut me hela bilen över sträcket, det räcker att du har ena julet så bilen bakom ser om det kommer bil emot och kan sen lättare köra om. Vill du inte köra på sidan av vägen kan du stanna helt och hållet och släppa förbi bilkön. Det gäller att respektera varann, tänka på den andra och inte bara på dig själv att du har inte bråttom el liknande. 

Om det är dålig väg och du anser att du inte kan köra den hastighet det är på vägen så skall du absolut sakta in, men var observant att kanske andra inte tycker som du så ge då väg. På en rak bra väg vet inte hästen om du kör 70 el 80 så där har du ingen orsak att köra sakta. Men tyvärr kör många endå under hastighet och det är just d som gör att vi hästförare fått dåligt rykte😔 

En orsak till att många kör sakta är att flesta drar med bilar man inte får dra släp med, d.v.s bilen är för lätt för att dra ett släp och går kanske tungt och ojämnt och därför vill inte man köra 80 km. Dom flesta bilar får faktist inte dra släp med häst i!!! Kolla upp det där. Inte ens alla poliser kan dom reglerna. ( tro mig ha råka ut för det) 

Å jag kan säga som har en BRA dragbil att det är STOR skillnad hur stadigt och fint släpet går helt på grund av vad för bil du har framför. Jag har kört hästar i många många år och med mycket olika bilar så jag kan uttala mig här!! En annan sak som hör hit är hur hästen känner det. Jag har aldrig haft problem med lastande el åkande med mina hästar. Dels så klart för att jag tränat med dom att gå in men åkande kan du inte träna. Om bilen och vagnen skakar el går ojämnt får hästen dålig fiilis att åka. Såklart finns det tuffare hästar som inte är lika känsliga, men har du en häst som inte gillar att åka? Kolla din kombination! Det är åxå för säkerheten för din häst att du har en bil som FÅR dra släp, med tanke på bromsarna, att den har kraft att stanna ekipaget. Det andra är att en stor tung bil inte välter lika lätt. Det har hänt att vinden vält släp. Och sen om man ska köra på vintern tycker jag du inte skall åka ut om du inte har en fyrjulsdrivenbil.

Sen finns det ju idioter, alltid, som i olyckan som hände här nära oss ex. Tvärnitar framför ett hästsläp, så gör man inte fast man är hur arg som helst. Man kan inte nita med djur där bak, har flera gånger tänkt på hur jag skulle göra om det hoppar en älg ut framför mig när jag kör. Jag kan int tvärnita, då hjälper det inte fast jag kör 70.. 

Nå jag säger bara att jag vet vad det är som retar upp folk. Jag kör åxå förbi hästsläp,inget konstigt med det. Men gör det snyggt! ibland skäms jag när jag kör bakom en lång rad bilar och ser att det är hästsläp som bromsar in trafiken. Då tänker jag nog att det finns ingen hänsyn till andra där. Vi hästfolk är inga undantag, bara för att vi kör på häst betyder inte att vi får bestämma hur vi kör, vi måste beakta andra med att inte stocka trafiken. 

Annonser

4 reaktioner på ”Med hästsläp i trafiken

 1. Jätte bra skrivet! Speciellt det med att kolla upp kombinationen, speciellt om du har en häst som alltid varit snäll o lasta/åka. De e så många som inte kan se sig själv i spegeln angående hur man kör eller med VAD man kör.. kan också uttala mig här, då jag köpte Mambu hade hon laitakammo. Gick snällt o lasta men så fort trailern rörde sig 1cm börja hon ligga på väggarna och galoppera. Lyckades hon inte la hon ner sig platt… tog många veckor att träna bort, nuförtiden åker hon ALLT och lastar sig själv. Älskar att åka smal trailer, bred trailer, 3hästars trailer, rekka etc etc. Då hette det att hon behöver mer utrymme, pöhh säger jag! Nån hade antagligen kört riktigt fult i förra hemmet…

  Gilla

  • Ojdå det visste jag inte ens. Ja men där ser man vad det kan göra. En sak som är tur åxå är att en axlade trailerna minskar för dom är inte behagliga för hästen. Kul att höra din åsikt och att du kommentera. Inte all som förstår det här tyvärr😔

   Gilla

 2. Väldigt bra skrivet Heidi! Håller med in i sista ord. Kom på en sak till, vill man ej köra till sidan för att ge väg eller stanna eller nåt så kan man blinka som märke och på det sättet visa åt den som ligger bakom att det är okej att köra förbi. Så gör många traktorgubbar. Man kan visa märke helt enkelt eftersom den bakom ej kanske ser att kommer nån emot eller ej.
  Jag personligen skulle ej lasta ens en häst som visar sej vara så rädd att det går till panik i trailern. Rädsla är en sak men panik en annan. Träning är så viktigt att starta med från första början. Man kan liksom ej bara räkna med att hösten ska åka bra om den är otränad. Man kan ej veta vad som kanske hänt den tidigare. Min häst hade rykte att ej gå in i trailern. Man måste lasta henne 2h för att hon sku gå in. Med mej gå hon alltid rakt in så vet ej var problemet funnits. Nu for vi lite off tropic 😉

  Men bra text Heidi!

  Gilla

  • För bara så kort tid bakom som jag fick körkortet var det ännu vanligt att göra som du säger, blinka me lamporna. Sen hörde det åxå till att man tacka med att hälsa el blinka när någon gav väg. Det ser man inte mycket av nu mer..det blir bara sämre och sämre med att beakta varandra i trafiken. Kiva att höra din åsikt, du våg åtminstone säga den. 💪🏻 Jag menar inte att man ska tycka som jag ,alla får ha sin syn på det här men du våg iallafall berätta din.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s