Home alone

 

24008509_910295545803922_1510122872_n

Hej igen 🙂 det var inte min mening att titta in här igen så här fort men nu är jag ensam hemma och har Hippos tidningen framför mig. Där var en så bra artikel från en veterinär. Klok kvinna som skrivit., kort på svenska så handlar det om att våra hästar rör sig för lite och att vårt bondförnuft håller på att försvinna. Det räcker inte med att hästen är ute i sin hage, den behöver röra sig utöver det, speciellt våra hobby hästar rör sig för lite och äter för mycket. Hästen borde röra sig ca 17 km per dag för att må bra. Hur många km tror ni det blir av att skurra omkring på plan? kanske 5 km? Idag red jag ca 10 km länk med alla mina hästar utom med Elli. ( hon har inga skor) dom var alla jätte nöjda efteråt, kortare länkar än så får dom inget ut av. Nu hinner jag ju inte alla dagar fara såna länkar men jag strävar att fara så ofta jag kan.. Dessutom är dagens hagar allt för små, det borde vara samma lag som i Sverige att hagen måste vara så stor att hästen kan röra sig i alla gångarter. (det problemet har inte jag)  Det som jag alltid sagt är att små hagar är farliga, hästen skadar sig lättare i en sån än en stor hage.

Det andra hon skrev om hur vi behandlar våra hästar. En del lindar in dom i bomull, skydd på t.o.m om du går ut och går med hästen. Medan andra tycker dom är hästar och skall klara allt. ex stå ute i ur och skur.

Jag hittar mig själv någonstans där mitt i mellan. Jag vill att mina hästar är ute så mycket som möjligt MEN jag skyddar dom från väder och vind med täcken och på vintern tar jag in dom till natten. Jag använder inte skydd om det verkligen inte behövs. Ni har väl läst om dom forskningarna där det bevisar att skydd kan göra mera skada än nytta!? Lavinnia är ett ex på varför jag använder skydd, När hon kom till mig måste jag ha skydd på alla ben plus boots. Hon hade noll koll på sina ben, balansen var dålig och så trampa hon av sig skorna i följd av detta. Idag går hon utan helt och hållet. Hoppar jag har jag skydd el lindor för att skydda hennes ben där hon hade senskadan men annars aldrig! Sen kan jag ha ibland för att det är SNYGGT!!! 🙂  Men det jag ville säga är att jag lindar inte in mina hästar i bomull, men jag skyddar dom mot insekter på sommaren och skit väder på vintern.

Det kallas väl bondförnuft ? 🙂 Har ni bondförnuft?!!

Annonser

7 reaktioner på ”Home alone

 1. Jag tycker jag har suntförnuft i det mesta gällande min häst. Men 17km kan jag ärligt säga att min häst ej rör sej per dag. I hagen har hon kompis men inte rör hon mycket på sej där inte. Är jag på plan så rider jag tills hon går bra och är jag i skogen så rider jag den länk jag planerat rida, ej liksom efter vad de är i km. Men bra mår hon och det ser man. All stress är som borta från henne igen. Inga skitas i stallgången eller steppas konstant. Täcke har hon hela tiden under vårt sämre halvår. På sommaren fluggtäcke eller drRepel. Ute är hon ~7-21.00.

  Gilla

  • Jag tror dom flesta hobby hästarna rör sig mindre. Du är int ensam. Men nu vet vi va det borde strävas efter. Hästen är ju gjord för att röra på sig så tror nog det ligger någo i det veterinären säger.

   Gilla

   • Jag håller absolut med om att de borde röra sej mera. 👍 Det e så mycket man borde göra för att hästen ska må ännu bättre. Tycker texten var väldigt bra. Min häst rör ju sej betydligt mindre nu när jag studerar (och jobbar)än då som jag bara jobbade. Ibland får jag lite ångest faktist, men jag försöker göra det bästa av situationen ändå. Skulle det finnas några flera timmar per dygn så skulle allt gå enklare 🙂

    Gilla

 2. Jaa de behöver stora ytor att röra sig på för att hållas friska och smidiga i kroppen. Tänk om man tvingat en elitidrottare att tillbringa 23 timmar i badrummet å 1 timme träning per dag tror skadestatestiken skulle skjuta i höjden. Tycker så synd om hästar som går ensamma i pyttesmå hagrutor.
  Jag tror själv att jag har ett ganska sunt hästtänk. Har lösdrift åt hälften av hästarna och hälften står inne. Alla hästar går i stora hagar med kompisar som de kan leka och busa med. Lösdriftshästarna täckas vid busväder och har en ligghall. Ibland vid storm kommer de in dagtid och tinar upp en stund. Stallhästarna går ute mellan 08-22

  Gilla

 3. Jag läste samma artikel, och jag blev först chockad av tanken på att hästar borde röra sej 17km per dag, med tanke på att dom nuförtiden rör sej med ryttare på ryggen eller kärra bakom sej, och inte som vildhästar. Men sen kom jag på att den där 17 kilometern måste vara saldon av ett dygn, där det är medräknat allt vad den trampar i boxen, går omkring i hagen, och ja, allt!
  Frimärkshagarna är jag själv lite förvånad över.. jag undrar varför vi flyttar hästarna från boxen till en utomhusbox, och sen när hästen har överlopps energi så skyller vi på att den blev intagen en timme tidigare p.g.a dåligt väder..
  Och som det stod i artikeln, att vi motionerar våra hästar för lätt, så håller jag med. Efter 10-15 minuter skritt, så kör jag på i ca.45 minuter med max. par stycken skrittpauser som är lika långa som en långsida, och skrittar sen av i ca.15 minuter. Men då jag har kört samma system inför allmänheten, så får man nog inga vänliga blickar.. Man kan nog få påminnelser av välmenande människor också över att hästen behöver minst 5 minuters skrittpaus efter varje 10 minuter den har jobbat.. 😅

  Gilla

  • Ja 17 km är nog totala tror jag åxå. Men det är väldigt liten del dom rör sig i hagen av det så ridningen har nog avgörande betydelse.
   Jag sa en gång i ett stall där jag jobba och dom hade frimärks hagar att det är som en lite större box bara och dom blev tokiga på mig😂 dom tyckte att dom hade så fina hästar att dom är riktigt tillräkliga…
   När jag varit ut och galopperat i terrängen el på galoppbanan, så att dom får bli lite anfådda och svettiga är dom mycket bättre att rida nästa dag på ex plan. Alla hästar ( då menar jag friska och medelålders) behöver få sträcka på sig, gå i en lång form och springa av sig. Tyvärr rider allt för många för försiktigt tycker jag😕

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s