Fortsättning ”om mig”

Hur gammal är jag!? just sånt här som man tar för givet och inte tänker på att berätta. Hur skulle andra kunna veta hur gammal jag är än just mina närmaste.? Ålder är ju inget man talar om och när jag själv knappt håller reda på det så hur skall ni andra kunna veta. Bra att nån vågar fråga tycker jag!

Jag är 34 år, om två månader 35. Men i mitt huvud är jag fortfarande på 20 sidan. När jag fyllde 34 trodde jag ärligt att jag blev 33 år. Önsketänkande.. Åldern är något jag är lite rädd för. Jag skulle vilja vara 25 och blir ju därför jätte glad när jag får höra att jag ser så ung ut 🙂 Jag vill inte bli äldre nu mera. Inte för att jag säger att 35 är gammalt men det är VÄLDIGT nära 40..och då är man redan medelålders 😦

Mitt häst intresse började när jag var 3-4 år då jag fick börja rida på bekantas ponnien. Tror jag börja ridskolan som 6-7 åring. Det var min pappa som tog med mig till stallet men i övrigt har vi inge hästintresse i släkten. Ingen förutom min faster i Sverige rider. Mamma och pappa har sponsrat min ridning på ridskolan men sen jag hittade privat hästar att börja rida har dom inte betalat kan man säga. Alltid har jag velat ha en egen häst men där har dom satt stopp, jag tror inte dom visste hur stort mitt intresse var då ännu och vågade inte lita på att jag sen inte växer ur det. När jag köpte min första häst, Splinter xx med mina egna pengar var dom snälla och byggde stall åt mig hemma på gården. (Bodde hemma då ännu) Så då hade dom väl fatta att det här är for real!

Om vi går till baka i tiden lite då. Före min egna häst höll jag till i ett trav stall där jag både körde och red hästarna men i övrigt har jag inte haft mycket med trav att göra. I stallet där jag började rida som liten höll jag senare till i många år. (Som tonåring) Det var 5 ponnier som jag nästan kan man säga skötte helt och hållet. Mockade, motionerade, fodrade o.s.v. Red in min första unghäst där åxå. Lärde mig mycket om att ta ansvar där.

Vändpunkten för mig var när jag fick jobb hos Amelie Ehrnrooth i Borgå. Fullblodsuppfödare i Frankrike med 100 hästar och ett 10 hästars stall i Borgå med bland annat avelshingsten Phyrrus. Där fick jag lära mig den hårda vägen hur professionella stall sköts, det var jobb från morgon till kväll och det var dyra fina hästar där som skulle skötas exakt som Amelie ville. Men mödan var värt besväret. Jag hade skött mig utmärkt tyckte dom och Amelie hade fixat jobb åt mig hos Kyra Kyrklund i England. Tyvärr hade jag då redan bestämt mig för att flytta till Skåne och böja studera där. Så jag tackade nej till England. Snäll som Amelie var så fixade hon jobb åt mig hos Ebba von Essen istället. En dressyrryttare i Sverige på GP nivå. Dit bar det av..i Sverige fick jag höra att jag var för gammal att komma in i skola. Hade fyllt 20 då och man måste vara under 20 för att komma in.. helt stört men nåja.. när jag nu var där så tänkte jag att jag blir här och jobbar då. Trivdes jätte bra hos Ebba men det var ju dressyr… redan då var jag helt för hoppningen. Så jag bytte till ett hopp/försäljningstall. Ingen mindre än Ragnar Bengtssons stall. Jobbade ett halv år där med att rida hästar i alla kategorier, mycket unghästar men dit kom åxå hästar för att skolas och tävlas för att sen säljas. Fick rida mycket fina hästar och så fick jag en gång i veckan hopp lektion för Ragnar. Utöver det fixade vi klart hästar åt Ragnar som han skulle rida, klippte hästar, mockade o.s.v..

Lönen var ganska dålig och det var tungt som fan. På kvällarna efter jobbet red jag ännu in en unghäst som extra knäck och motionerade ett fullblod. Så kom det den dagen då dom sökte hästskötare till Flyinge, jag nappade genast på det och fick jobbet. Dom ansåg där att jag hade så mycket erfarenhet att jag fick komma och prova trots att jag inte var häst skötare till utbildning. Efter provtiden ville dom ha mig kvar och där jobbade jag sen lite på halvt år. Det var nog det bästa tiden och mest lärorika. Min huvudplats var i stora hingst stallet men hjälpte även till hos Peter Eriksson i hopp stallet som det heter.

Jag jobbade som hästskötare för en beridare som skolade och tävlade unghingstarna. Därifrån mitt hingst och unghäst intresse kommit!! Alla hingstar där skulle förberedas för bruksprov, Helena som hon hette jobba sida vid sida med Peter då tanken var att dom som var något att ha skulle till hopp stallet senare. Så vi åkte på många tävlingar i kimppa, falsterbo var nog belöningen när man fick fara dit 🙂

Dagen började med att föra ut hästar i hagen och skrittmaskin, städa stallet och sen börja fixa hästar åt Helena. På eftermiddagen red vi själva (inte alla dagar). Ibland red vi ut i terrängen med Helena och ibland trimma vi i ridhuset. Hoppa fick vi aldrig göra. Det skötte bara Helena och Peter. Fick rida så sjukt fina hästar där ♥ Glömmer dom aldrig!

På sidan om skulle hingstarna hoppa på bock åxå, den som ville fick gå med till veterinär huset och lära sig hur det gick till. Jag var där 🙂

I Flyinge skulle alla göra lika dant, d.v.s vi fick direktiv på allt vi gjorde, allt från hur man ryktar en häst, lindar ben till att hur man putsar träns och leder en häst. Ni kan förstå att det var noggrant så in i he..ete. Vi fick gratis töm körnings kurser, foder kurser ja kurser på allt man kan tänka sig.

Att jag skött mig bra fick jag bekräftat då jag bestämde mig för att jag måste ha en utbildning och sade upp mig för att flytta till Åland och studera. Stall chefen ville inte att jag skulle sluta, dom erbjöd mig bättre lön och till med bostad för att jag skulle stanna kvar. Arbets intyget var ju inte heller fy skam.. Så pass att när jag sökte till hästskötar utbildningen på Åland tyckte dom det var onödigt efter att jag jobbat på Flyinge. Dom sa att det enda jag kan få därifrån är papper på att jag är hästskötare men lär mig något mer än jag ren kan gör jag inte. Därmed föll mitt val på att söka till restaurang skolan. Om ni frågar mig så måste man jobba i ett stort profesionellt stall för att få en blick av vad riktiga häst värden är. Du skall rida 100 tals hästar för att lära dig och du skall slita som ett djur för skit och ingeting 🙂 Glamoröst det här häst livet.!!! Flyinges skolprogram ex är ju super för där måste man vara i stallet samtidigt som man läser. Själv tycker jag inte om att sitta i skol bänken så jag är jätte glad att jag fått min utbildning på det här viset jag fått. Då har jag sluppit alla prov veckor å sånt tråkigt!

Hur jag fattat tycke för fullblod vet jag inte riktigt,? har ju hela tiden jobbat med halvblod och hopp hästar! Visst fanns det förstås fullblod åxå. Red ju hela tiden på sidan om i andra små stall när jag var i Sverige och det var främst fullblod. Fullbloden är vackra tycker jag, hästar men endå mindre än halvbloden. Passar mig därför bättre. Araber har jag egentligen ingen erfarenhet av förrutom att en kompis hade såna i Sverige. Det är rent ut av ett tillfälle att jag har araber. När Splinter dog och jag skulle köpa häst hittade jag Kazanova. Hittade inget fullblod som då föll mig i smaken och så kom annonsen på en svart hingst som jag inte kunde motstå.

Kolla nu så fina fullbloden är! alltså deras muskulösa kroppar…jag dör lite..

Mamma och pappa tyckte väl synd om mig när Splinter dog så dom köpte Nova åt mig, skulle aldrig haft råd med honom annars. (Han var på tok för dyr för att vara föl) Men på den tiden kostade svarta araber. För att Nova skulle få en kompis så köpte Petri, som jag redan då sällskapade med Pampas. Så Pampas är egentligen Petris häst. Å på den vägen är jag.. vi började bygga vårt nuvarande hus och stall. Eftersom jag aldrig fick några avkommor av Splinter får mina uppfödningar namnet efter honom. Hittills finns Splinters Pandora, Splinters Jackpot, Splinters Kazstella och Splinters Kazelgia. Förhoppningsvis på kommande Splinters No Fear. Som kanske åxå är den sista?!

Hoppas jag fick med allt nu. Det här är ju länge sedan så man glömmer lätt detaljer. Blev något oklart så fråga bara!

 

Annonser

4 reaktioner på ”Fortsättning ”om mig”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s