mångsidig motionering

Finland har alltid varit efter alla andra häst länder, förrutom med en sak.. vad är det? Sverige tex är ju tusen gånger längre i allt. Nu sakta har även vi här i finland börjat förstå att hästen inte mår bra av att stå i små hagar, att skado risken är större i en liten hage en än stor. Tävlings hästar få gå i hagen även fast dom är dyra. Kraftfoder är inte det viktigaste utan rätt hö är det o.s.v o.s.v

När det kommer till motionering rider t.o.m dressyr ryttare utomlands i terrängen. När jag säger t.o.m så är det ju känt att dressyr mänskor är lite försiktigare än hopp 🙂

Själv tycker jag terräng ridningen är viktigaste av allt. Där får unghästen frammåt bjudning, bra balans och kordinering ( el hur heter det) och varierande underlag.

Det sist nämnde är oerhört viktigt!! Att gå på olika underlag som unga stärks senor och leder. Jag rider alltid in mina unghästar i terrängen, på så vis är det ingen vägg att ta sig ut i terrängen efter att ha hållit sig inom fyra väggar. Klart jag börjar med att sätta mig upp på ridplan och gå där några gånger. Men genast då jag kan styra och det finns en broms far jag ut i sällskap av en äldre häst. Att vänja dom med trafik är åxå lättare fån små.

Med vuxna hästar rider jag åxå massor i terrängen, då för att få bästa möjliga kondisen och en trevlig arbetsmiljö för hästen. Vissa hästar trivs inte i terrängen ( det tror jag bara är fråga om träning) men dom flesta går alltid i terräng efter att jag ex hoppat för att få dom att slappna av. Vinnia som inte gillade terräng för ett halv år sedan longerade jag alltid efter att jag hoppat. Det var bästa sättet för henne att slappna av.

12421375_533680326798781_315468055_n

Longering är inget jag är jätte fantast över, gillar inte ideen med att hästen skall springa runt och runt på en volt. Dock är det bra sätt för dom att jobba utan vikt på ryggen. Ex Nova försöker jag longera en gång i veckan. Men står då aldrig still utan går runt hela ridplan så att han int blir på volt hela tiden utan åxå rör sig rakt. Och sen är det ju för unghästar nästan ett måste att longera lite oftare då man i början inte skall rida dom varje dag. Och det är ju så man lär dom med mycket inför ridningen.

ellu 015

Löshoppningen är en bra variation i arbetet, inte bara för unghästar utan åxå vuxna hästar gillar det ofta. Sen finns det undantag som Pampas. Han tycker om att hoppa med ryttare men inte för sig själv.

img_1041

 

Hoppning från ryggen gör jag 1-2 ggr i veckan. Beror på årstid och häst. Vintertid och fram till våren brukar jag ha hopp paus för dom flesta. Jag tycker det gör gott att ha en längre periord paus då det sommar tid igen blir väldigt mycket hoppning och tävlingar. På så vis blir det inte för mycket av det goda!

1489329619892

Körning är något jag skulle vilja kunna göra med mina hästar men har ingen som är inkörd. Det tycker jag skulle vara ett perfekt sätt att jobba dom tillika som dom får vila ryggen. Men till det skall man ha utrustning och så stort är inte intresset att jag skulle köpa dyra vagnar och sele. Pulka har vi brukat dra efter Pampas och det gillar han! Tömkörning är det närmaste mina hästar kommer till att jobba utan ryttare. Det gör jag faktist hellre än longerar.

img_1102

Vanligt mark arbete som är viktigt men sååå tråkigt, dressyr som vi kallar det gör jag kanske allt för lite. Jag har ingen häst som gillar det hemskt mycket heller så det blir ofta för lite av det. Tävlingstider gör jag det mera för då vet jag att jag måst för att hoppningen skall funka. Sen straffar det sig alltid när jag en gång rider dressyr och  hästen är stel och ovillig. Då tänker jag alltid att men fy på mig jag måste skärpa mig. Men så ha jag glömt det nästa vecka..

14643052_664237720409707_49410635_n

Sen har jag ju nuförtiden min kära skritt maskin, där får dom gå ibland ex såna dagar jag inte hinner motionera alla, om det är dåligt väder, el om dom behöver röra sig lite mer utöver ridningen. Där brukar dom åxå få gå efter ett svettigt ridpass. Efter duschen torkar dom bra där.!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s