läget med Nova

Rannvi har varit här och kollat igenom honom, som vi redan visste är det hans vänstra bak knä som spökar. Rannvi sa det genast när hon såg filmer av honom när jag red och jag misstänkte det för att han har en svart fläck med sommar päls just runt det sjuka knäet. =betyder ökad värme i knäet, alltså inflammation.

När hon kände på knäet så märkte hon tydligt att det knarrade lite samt var sjukt. Dagen före hon var här tömkörde jag själv honom och då rörde han sig mycket bra, han var jätte glad och galopperade utan några svårigheter. Så med lättare arbete blir det klart bättre.

Rannvi mena på att det här inte är något som far bort så där bara, vem vet det kan ha varit här i många år. Det kan t.o.m vara orsaken varför han inte vill hoppa. Han har inte sjukt hela tiden, och har inte haft heller. Det kommer antagligen i etapper och eftersom hästen har ett väldigt bra minne om något gör ont så kan han ex ha fått ont nån gång när han hoppat och kopplar ihop hoppningen med ont. Så fast han har ont bara nu och då så är han rädd varje gång han hoppar att det skall kännas. Samma är nu galoppen, det kan ibland rycka till i knäet när han galopperar och därför vill han inte galoppera lika gärna som tidigare. När han gör sina skutt med bakbenen el korsningar så är det antagligen något som hoppar till i knäet.

För att förklara på ett sett alla förstår så tänk er en motorsåg, den behöver olja för att inte skära ihop. Samma är i Novas knä, vätskor där inne som smörjer lederna läcker ut och därför skär det ihop ibland. Så om vätskorna tar slut helt och hållet så blir det sjukare och sjukare. Jag är dålig på att förklara men ungefär så där förstod jag det hela. 🙂

Nova kommer nu att byta plats med Elli, vi väntar bara att ackupunktur  Joppe kommer först och ger sin syn på det här. Han får fara på sjuk ledigt fram till sommaren. Sen får han komma hem och ha sommaren ännu ledig. Visst kan man rida lätt nån dag om man vill men i helhet skall han bara röra sig va han själv vill. På hösten kommer Rannvi och kollar honom igen och ser om det blivit bättre, om det har så vet vi att han håller för lättare ridning, har det inte blivit så är det ganska finito för honom. 😦

Jag läste på en sida om sånt här och där stod att hästen skall nog hållas igång, men att man skall undvika longering på volt, att gå i nerför backar och att galoppera. Där stod åxå att ackupunktur är det enda som kan bota detta. Så är glad att jag bokade Joppe, och jag hoppas han har något positivt att komma med.

Jag har ju inte i dagens läge heller någon nytta av Nova egentligen, men blir han oridbar så kan jag inte hålla honom här. För det första skulle han inte kunna gå på fritt hö utan motionering och ensam i hagen vill jag inte att han skall vara. På en stoooor pihatto som sällskap och som någons maasto polle som vill fara ut och lunka skulle gå men var hittar du ett sånt ställe?

Nu tror ni då alla att han är riden så att han blivit sjuk, men så är inte fallet, tvärtom sa Rannvi att jag har lyckats hålla honom i väldigt fin form, han är väldigt fin i muskulaturen i övrigt, han är inte sned i kroppen el i musklerna. ( fast jag tycker han jobbat snett nu sista tiden) Nova hade som liten dåligt knä, det haka upp sig när han stått under natten. Något som är VÄLDIGT vanligt när dom växer. Att backa i uppförsbacke och att klättra var hjälpen till det då. Men det kan vara han varit svag enda sedan dess. Människor får åxå ex diskbrock så där bara. Det är sånt som händer.

Den här vintern är han kanske riden hårdare än tidigare just för att han går upp i vikt annars. Det är mycket möjligt att det är därför det nu först kommer fram, kan vara vi inte skulle märkt något annars. Det kan vara bara sattuma, det kan vara för att han blir äldre men så här är nu läget.

 

Annonser

2 reaktioner på ”läget med Nova

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s