Fullblods avel

Jag är positivt överraskad att folk i det här landet börjar förstå hur bra det är att korsa in lite fullblod i andra raser. Jag tycker det är bra att det skrivs i Hippos hur viktigt det är. För den läser stora delar av hästfolket. I senaste numret nämndes just det här om att lägga in lite fullblod i sporthästarna så att dom hålls smäckra och uthålliga.

Att hästarna blir vackrare med lite rent blod i sig gör ju inte saken sämre. 😍

20180403_13364120180403_13354420180403_135020

I samma inlägg kom det fram annat jag inte annat kan än hålla med om . Vi har fått en hel massa mera problem med hästarna på senaste åren som tandproblem, fång, cushing. Det här p.g.a av hästarna har börjat äta säilö heinä. För mycket kraftfoder är en annan bov och ovetenskap hos hästägare som har 10 olika tillskotts burkar som dom inte ens vet om passar ihop med varann. Ofta blir det över gödning och helt fel i foderstaten.

Jag har sagt länge redan i diskusioner om det här att hästen skall äta torr hö å att säilö hö är boven till många sjukdomar som är mycket vanligare idag än för 20 år sen.

En anna sak är att våra föl föds så jätte sent på sommaren. Våren å sommaren är den bästa tiden då underlaget är bra å hästarna vill röra sig. När hösten kommer å det blir lera å sen efter det halt vill inte fölen röra sig lika mycket och det hindrar dom att växa som dom skall. Så om ett föl föds i ex juli el augusti så har den ju ingen tid på sig att springa å leka.

Vinnias föl kommer födas en vecka före midsommar å jag är helt förskräckt över hur sent det är. Jag skulle vilja ha maj föl!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s